Man skal ikke bare smide ud
Reparations-cafe-01-03-16.jpg
-Det meste kan fikses.! Arlette og jeg købte selv et gammelt hus på Brønshøj Torv for nogle år siden, og der har ikke været lavet noget på huset i over 60 år, så vi er selv igang med at fikse det, fortæller Stig og Arlette. Foto: Kaj Bonne
Stig Bomholt og hans kæreste Arlette Bentzen fra Brønshøj kan godt lide genbrugstanken. Nu har de åbnet en repair cafe på Nørrebro

Har du stået med en brødrister, der er gået i stykker eller dur din oplader til din Iphone ikke længere, så er det sjældent, man overvejet, at det kan repareres.

-Vi lever efterhånden i et smid ud og køb nyt samfund, og det bør der ændres på. Personligt går vi meget ind for genbrug, og Stig elsker at reparere ting, han kunne aldrig finde på at smide noget ud bare fordi det er gået i stykker eller brændt sammen – han vil altid forsøge at fikse det. Det er sjældent vi køber nyt. Vi køber ofte fra DBA og sælger også ting det samme sted eller giver det væk, siger Arlette, der sammen med Stig har åbnet Repair cafeen på Jægersborggade på Nørrebro.

Ideen med en reparationscafe er at folk kan få repareret gratis, mens de venter, taler med de andre og får sig en kop kaffe. “Fixerne”, som er dem, der reparerer, kan selvfølgelig ikke garantere, at de kan få det til at virke eller stå som nyt, men de tager chancen på noget, som ellers måske var smidt ud. Så har du hul i yndlingsblusen, er der noget legetøj, der er gået i stykker eller skal du have skiftet en ledning i en lampe, så er det muligt at få hjælp. Man skal selv tage reservedele med, hvis det kan lade sig gøre.

Vi mangler værktøj og “fixere”

-Vi tager ikke arbejdet fra de professionelle og skifter hverken lejer i vaskemaskinen eller lægger bukser op, fastslår Stig, der startede som frivillig “fixer”i Repair Cafeen på Vesterbro.

-Vi tænkte, at der også måtte være mange unge på Nørrebro, der også var med på genbrugstanken, så Arlette og jeg startede op forrige lørdag. Det var en kæmpe succes. Vi havde omkring 40 besøgende på tre timer, og de var i aldersgruppen fra 4-65 år, fortæller Stig, der selv er fiks med en loddekolbe og noget tokomponent lim.

Arlette sørger for det administrative og får koordineret det hele – både med reparationerne og med de frivillige.

Hele ideen bag Repair Cafeen stammer fra Holland og kom til Danmark for to år siden, og Stig og Arlette har nu startet den tredje i en række af forhåbentlig flere.

-Det kunne være rigtig godt også at få en Repair Cafe til Brønshøj-Husum. Men lige nu arbejder vi på Nørrebro, hvor vi mangler flere “fixere”. Arlette og jeg har brugt mange af de folk, vi har i vores netværk til at hjælpe. Men måske du kan sy, strikke, lodde, fikse computere eller Mac., og har lyst til at lave et stykke frivilligt arbejde. Vi mangler også værktøj. I øjeblikket tager vi vores eget med, så hvis der er nogen, der har lyst til at donere, er vi meget taknemlige, siger Stig.

Du kan møde op i Repair Caféen, som holder til på Retro Caféen i Jægersborggade fra 13-16. Næste gang er det lørdag den 13. februar.

Har du lyst til at være med – eller måske bare høre mere vil vi meget gerne høre fra dig. Kontakt os via vores facebookside: https://www.facebook.com/RepairCafeNoerrebro/

4-årige Viggo fra Brønshøj var himmelhenrykt, da han fik repareret sit elskede lyssværd. Foto: Kaj Bonne

4-årige Viggo fra Brønshøj var himmelhenrykt, da han fik repareret sit elskede lyssværd. Foto: Kaj Bonne

 

Folk fra Brønshøj er også velkomne til at kigge forbi på Nørrebro med ting, der skal repareres. Her er sypigerne i gang. Foto: Kaj Bonne

Folk fra Brønshøj er også velkomne til at kigge forbi på Nørrebro med ting, der skal repareres. Her er sypigerne i gang. Foto: Kaj Bonne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top