Erstat overambitiøse mål med sunde intentioner
Overliggeren for næste års nytårsforsætter bliver ofte sat så højt, at de er svære eller næsten umulige at indfri, og det kan være med til at skade selvværdet. Det mener psykolog Helen Eriksen, som opfordrer danskerne til at droppe de tårnhøje forventninger til sig selv

Vi mener det så godt, når vi lover os selv og hinanden, at vi fra begyndelsen af det nye år fuldstændigt kvitter cigaretterne, trækker i løbetøjet mindst tre gange om ugen og skærer gevaldigt ned på kulhydraterne. Alligevel advarer psykolog og foredragsholder Helen Eriksen danskerne imod de meget ambitiøse nytårsforsætter:
-Problemet med rigtig mange nytårsforsætter er, at de sætter os i en situation, hvor vi lover os selv noget, som vi alligevel ikke kan overholde. På den måde kan de ende med at bekræfte os i, at vi ikke slår til, og at vi slet ikke er i stand til at overholde det, vi sætter os for, siger Helen Eriksen, som blandt andet har skrevet flere bøger om sammenhængen mellem menneskets psyke og vores ubevidste grundantagelser.

Intentioner giver succesoplevelser
Når vi gentagne gange mislykkes med at indfri de høje forventninger, vi stiller os selv, bliver det til ubevidste overbevisninger om, at vi ikke får det gjort alligevel, forklarer Helen Eriksen videre:
-Rent psykologisk sker der det, at vi sætter ind på underbevidsthedens ’minushylde’, og når vi så for tredje år i streg har glippet at overholde vores nytårsforsæt, så begynder underbevidstheden at fortælle os, at vi slet ikke er i stand til at overholde et løfte,” siger hun. Derfor anbefaler Helen Eriksen, at man i stedet for løfter til sig selv i langt højere grad tænker i intentioner: siger Helen Eriksen.
-Med intentioner er det noget andet, for når vi handler ud fra dem, opfatter vi det i højere grad som en slags bonus. På den måde får vi succesoplevelser ud af det vi gør, snarere end fordømmende selvkritik ud af det, vi ikke formår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top