Tjek dit indeklima
Hvordan er din boligs sundhedstilstand, spørger Peter Sepstrup fra Estate Brønshøj, der råder boligejere med salgstanker til at tjekke indeklimaet for problemer med fugt, skimmelsvamp og radon

Indeklimaet er din boligs sundhedstilstand, og et dårligt indeklima påvirker i høj grad også beboernes sundhed. De tre værste syndere er fugt, skimmelsvamp og radon, som findes mange steder i undergrunden. Tjek boligens sundhedstilstand og få råd til forbedringer.
-I dag er der megen fokus på indeklimaet, og specielt boligkøberne er meget opmærksomme på problemerne og de sundhedsproblemer, både mindre og alvorlige, som et dårligt indeklima kan give. Overvejer du at sætte din bolig til salg, bør du tage temperaturen på boligens sundhedstilstand, siger Peter Sepstrup fra Estate Brønshøj.
Alle mennesker er ikke lige følsomme over for de forskellige påvirkninger i indeklimaet. Børn er fx mere følsomme end voksne, og ældre mennesker er mere følsomme end yngre. Nogle mennesker oplever stor gene ved fx træk, støj, for høj eller for lav temperatur eller generende og ubehagelige lugte. Mindre gener kan være irriterede øjne, hoste, hovedpine, træthed og allergi, men i værste tilfælde er de medvirkende til mere alvorlige sygdomme som fx astma.

Er din bolig for fugtig?
Fugt er en af de ting, der ofte giver problemer med indeklimaet i boligen. Tegn på fugt i boligen er fx kondens på ruderne, skimmelsvampevækst på vægge og dårlig lugt.
Med en fugtmåler kan du nemt tjekke, hvor høj den relative luftfugtighed er i din bolig. Indendørs skal fugtigheden i luften helst være under 60-65 procent om sommeren, hvis det er muligt, og under 40-45 procent om vinteren.
Udluftning afhjælper fugt og er under alle omstændigheder godt for indeklimaet. Sørg for at lufte ud med gennemtræk helst tre gange dagligt.

Har du problemer med skimmelsvamp?
Hvis der vokser skimmelsvamp i boligen, kan beboerne få gener. Det gælder især dem, som lider af allergi over for skimmelsvampe, men også ikke-allergikere kan få symptomer som fx irriterede øjne og hovedpine.
Skimmelsvamp og fugt hænger sammen. Skimmelsvampene kan nemlig kun vokse, hvis boligen er for fugtig. Derfor gælder det om at holde boligen tør fx ved at sørge for god ventilation, udluftning samt varme, og ved at sørge for at reparere eventuelle vandskader hurtigt efter, de er opstået.

Er der problemer med radon i dit hus?
På det seneste er man blevet særlig opmærksom på risici ved radioaktiv stråling fra gasarten radon, som trænger op fra jorden gennem utætheder i gulvkonstruktionen. Gassen kan hverken ses, lugtes eller mærkes, men det kan konsekvenserne ved for meget radon i indeluften. Radon skønnes at være skyld i ca. 9 procent af alle tilfælde af lungekræft i Danmark.
Foreningen Realdania iværksætter en oplysningskampagne for at gøre opmærksom på risikoen ved en eventuel radonstråling.
Du kan forholdsvis nemt få en indikation af, om din bolig ligger i et udsat område. Statens Institut for Strålehygiejne har udarbejdet et kort, der viser, hvor stor en procentdel af husene i en kommune der har et kritisk højt radonniveau.
Hvis du bor i et område med højt niveau af radon, kan det være fornuftigt at få målt radonniveauet i din bolig, hvilket kræver tilkaldelse af en specialist.
-Sørg for at få forbedret problemerne med indeklimaet, både for din egen families skyld og for de fremtidige køberes, lyder opfordringen fra Estate mægleren.

1 kommentar om “Tjek dit indeklima”

  1. Allan Rabe siger:

    Prøv at tjekke http://www.TESTdinBOLIG.dk. Her finder du tests for radon og skimmelsvamp tests 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top