SF vil have åbenhed om lobbyisme i København
Københavnerne skal kunne følge med i, hvem politikere og ledende embedsmænd i kommunen holder møder med, mener SF, der vil øge tilliden mellem borgere og politikere

Københavns Kommune skal som landets næststørste parlamentariske forsamling gå forrest med åbenhed og gennemsigtighed i den politiske proces, siger SF, der på mødet i Borgerrepræsentation på torsdag stiller forslag om at indføre et møderegister på kommunens hjemmeside.
Her skal borgere, journalister og andre interesserede kunne følge med i politikeres og ledende embedsmænds møder med eksterne aktører. Listen over møder skal ligge offentligt tilgængeligt på hjemmesiden, hvor man allerede i dag kan følge med i for eksempel politikernes forbrugsudgifter, forvaltningsdirektørernes lønninger og de gaver, som kommunens syv borgmestre giver og modtager.

Lobbyisme er udbredt
– Når man som folkevalgt eller ledende embedsmand mødes med eksterne aktører, vil det i langt de fleste tilfælde være møder, der kan påvirke den politiske proces. Det er der ikke noget i vejen med, men det er noget, vi skal turde være åbne om. Vi ved, at lobbyisme i er udbredt i kommunerne, og vi ved at lobbyarbejde har indflydelse på politiske beslutninger. Derfor synes jeg, at København igen skal gå forrest med at prioritere åbenhed ved at få møderne frem i lyset, siger Neil Bloem, medlem af Borgerrepræsentationen for SF.
Neil Bloem henviser til, at Københavns Kommune tidligere har ført an, når det gælder åbenhed og gennemsigtighed. Det gjorde kommunen for eksempel ved i 2011 at indføre en anonym whistleblower-ordning for kommunens ansatte.
– Borgernes generelle tillid til politikerne er desværre dalende af flere årsager. Derfor må vi række hånden ud og invitere borgerne mere med ind. Udgangspunktet må være, at vi ikke har noget at skjule, og derfor ser jeg ingen grund til den lukkethed, vi har omkring møderne i dag. Åbenhed og fri adgang til information er grundlæggende i et demokrati, og den synes jeg vi i København skal være bannerfører for, uddyber Neil Bloem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top