Massiv forurening fra brændeovne
D. 17. november skriver skorstensfejermester Henrik B. Jensen til Brønshøj-Husum Avis, at miljøforkæmperne glemmer virkeligheden og henviser til en ny rapport fra DCE. Men hvad viser rapporten ?

Rapporten viser, at de ca. 16.000 brændeovne i København udleder 95 tons skadelige fine partikler årligt. Til sammenligning udeleder byens hundredetusinder af biler godt det samme.
Den nye rapport viser samtidig, at brændeovne kun dækker sølle 0,5 % af energiforbruget i byen, men udleder 30 % af de sundhedsskadelige fine partikler. Ved at erstatte brændeovne med lidt ekstra fjernvarme kan partikeludledningen altså med et trylleslag nedbringes 30 % svarende til at forbyde alle biler i byen. Det må virkelig være et wake up call for politikerne. Røgfri boligområder er åbenlyst vejen frem.
Desuden viser rapporten, at brændeovnene i byen i gennemsnit udleder 350 gange flere skadelige partikler pr. energienhed sammenholdt med byens kraftvarmeværker. For lidt ældre brændeovne er forureningen 500-700 gange større end fra kraftvarmeværkerne. Selv de bedste miljømærkede brændeovne udleder over 100 gange flere partikler end kraftvarmeværkerne. I beregningerne er endda antaget, at folk fyrer optimalt, hvorfor forureningen sandsynligvis er større i praksis.
Brændefyring er derved den mest sundhedsskadelige varmekilde og bør begrænses af hensyn til miljøet og folkesundheden. Særligt i København, hvor der er miljørigtig fjernvarme i vejen.
Det Økologiske Råd har med støtte fra Miljøstyrelsen og Astma-Allergi Danmark udgivet folderen: Forurening fra Brændefyring, hvor alle de centrale faktuelle oplysninger er blevet kvalitetssikret af de førende eksperter fra Aarhus Universitet. Folderen kan frit downloades fra internettet.
Jeg vil ligeledes opfordre interesserede til at læse temarapporten: Luftforureningens indvirkning på sundheden i Danmark. Det fremgår (side 9), at brændefyring er den næststørste danske kilde til sundhedsskadelig luftforurening. Der er dog ikke medregnet indeklimaforurening fra brændefyring, hvilket undervurderer sundhedsskaderne. Rapporten er udarbejdet af landets førende forskere fra Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhedsvidenskab og Kræftens Bekæmpelse.

1 kommentar om “Massiv forurening fra brændeovne”

  1. Kamma Skov siger:

    Tak til Brønshøj Husum Avis for at optage et seriøst svar, der er baseret på forskning, modsat Henrik B. Jensens indlæg som er fejlinformerende og hetzende.

    Det fremgår endvidere af den omtalte rapport, at partikelforureningen fra brændeovne i Københavns Kommune er værst i Brønshøj-Husum.

    Med venlig hilsen
    Kamma Skov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top