Borgere i Brønshøj-Husum mest udsatte for diabetes
Københavns Kommune og fire andre verdensbyer sætter nu ind mod diabetes - både globalt og lokalt i Brønshøj-Husum. Enlige københavnere uden job er i særlig risiko for at få sygdommen

København er verdenskendt for at være en af Europas mest sunde og grønne metropoler. Her har vi havnebade, cykelstier og naturskønne parker. Her er plads til at bevæge sig. Alligevel er diabetes og risikoen for at ende op med sygdommen et stigende problem.
Brønshøj-Husum er den bydel i København, hvor andelen af borgere med diabetes er størst, og næsten hver femte er i særlig høj risiko for at udvikle sygdommen – som i værste fald kan medføre hjertekarsygdomme, amputation og andre alvorlige lidelser. Dermed er Brønshøj-Husum den bydel, hvor flest københavnere har risiko for at udvikle diabetes. I Indre By er det for eksempel kun en ud af otte, der er i særlig høj risiko. Det viser ny og helt unik forskning fra Københavns Universitet.
Ser man samlet på København, skønnes antallet af københavnere med diabetes at være på cirka 25.000 i dag stigende til cirka 51.500 i 2040. Det betyder også, at de samlede omkostninger og konkrete sundhedsudgifter til fx hospitalsbehandling og pleje af københavnere med diabetes forventes at vokse eksplosivt fra cirka 2,9 mia. kroner i 2015 til cirka 6,3 mia. i 2040 – hvis der ikke bliver grebet ind.
Forskningen viser, at især københavnere med kort uddannelse kæmper med diabetes. Københavnere uden job har syv gange så stor risiko for at få diabetes, sammenlignet med folk i arbejde. Københavnere, der bor alene, eller har anden etnisk baggrund end dansk, er også særligt udsat.
De nye resultater bliver offentliggjort på et internationalt diabetes-topmøde i Sydhavnen i denne uge. Topmødet er et led i det globale partnerskab ’Cities Changing Diabetes’, som Novo Nordisk er initiativtager til, og som udover København omfatter Diabetesforeningen, Steno Diabetescenter, Københavns Universitet samt fire andre storbyer, Mexico City, Houston, Shanghai, Tianjin.
-Ved at deltage i dette partnerskab får vi her i København unik viden om, hvorfor vores svageste borgere ikke har overskud til at tage hånd om deres helbred. Undersøgelsen viser en ekstrem ulighed i sundhed – at det er de dårligst uddannede borgere, uden arbejde og familie, der har størst risiko for at få diabetes, siger overborgmester Frank Jensen.

Nye løsninger skal findes
Hvis man sammenligner København med resten af verden, har vi gennemsnitligt færre, der lider af diabetes. Samtidig modtager næsten alle, som er diagnosticeret, relevant hjælp. Alligevel oplever over halvdelen komplikationer og problemer med at regulere sygdommen.
-I Brønshøj-Husum og resten af København har vi gode tilbud, der forebygger diabetes og tilbyder rehabilitering. Alligevel er der en stor gruppe, som hjælpen ikke når, fordi deres liv er tynget af økonomiske vanskeligheder, ensomhed og andre sociale udfordringer. Det er afgørende, at vi bryder den sociale ulighed i sundhed, og nu har vi en ny indsigt, som kan give et bedre liv til flere københavnere, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top