Jeg ser korruption hver dag
Mikael Bjerrum fra Brønshøj kommer fremover til at få indblik i landets største svindelsager og skal kigge på alt fra magtmisbrug, hvidvaskning og embedsmisbrug.

-Der kommer flere og flere sager af den slags i Danmark. Det er svært at vide, om det er fordi danskerne er blevet mere demoraliserede, eller om det er fordi, medierne får opsnappet flere sager om korruption og svindel, fortæller Mikael Bjerrum, der netop er blevet ansat som sekretariatsleder hos Transparency International Danmark

Mikael Bjerrum har blandt andet arbejdet for FN, en række u-landsorganisationer og kommer senest fra et job som Programdirektør for organisationen The Border Consortium, der støtter burmesiske flygtninge i Thailand.

-Jeg har set korruption hver eneste dag. Den negative betydning af korruption i u-landene er dobbelt så stor som den positive betydning af udviklingsbistanden. De rige bliver rigere og de fattige bliver fattigere. Men jeg kan bruge min erfaring og hjælpe til, så man undgår at ryge ud i korruption, hvis man vil lave samhandel i udlandet, fortæller Mikael Bjerrum.

Der er masser af gråzoner. Det er alt fra, at nogen som kender nogen, som har en lejlighed, og som kan sørge for, at man lige kan komme foran i køen eller til den verserende sag med den nu tidligere forsvarsminister Carl Holst, som angiveligt skulle have brugt en ansat i Regionsrådet til at føre valgkampagne for ham.

-Det hele handler om misbrug af betroet magt for personlig vindings skyld. Vores korruptionslov er ikke skarp nok. Der har hidtil ikke været brug for det, for vi lå på en 1. plads, når det gjaldt mindst korrupte land i verden. Nu er vi dumpet ned på en 2. plads efter Finland, fortæller Mikael Bjerrum, der ser det som en af hans opgaver at komme til at udbygge whistleblower systemet.

– Der er en folkelig forståelse for at det er noget man skal gøre noget ved. Men vi er ikke en domstol i Transparency International Danmark. Vi ser os selv som den løftede pegefinger. Vi vil være med til at skabe mere åbenhed i f.eks et ansættelsesforhold. Jo mere åbenhed des mere selvkontrol, fastlår Mikael Bjerrum, der glæder sig til at komme rigtigt ind i jobbet.

-Det er et rigtig spændende området, og så er det dejligt at få en lønchek og være med til at gøre noget godt.

Mikael Bjerrum 01 39-15

Det gode ved de sociale medier er, at kommer der sager frem, som bliver nemmere at afdække., siger Mikael Bjerrum. Foto. Kaj Bonne

Fakta:

Transparency International Danmark er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige NGO Transparency International (TI), hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden. TI blev stiftet i 1993 af den tidligere Verdensbankdirektør Peter Eigen. Hovedsædet er beliggende i Berlin og der er i dag 90 nationale afdelinger.

TI arbejder for at fremme reformer sammen med andre internationale organisationer, for at øge befolkningens bevidsthed om og støtte til arbejdet mod korruption, samt for at styrke åbenheden i de internationale transaktioner. Gennem de nationale afdelinger påvirker TI myndighederne til at iværksætte en effektiv lovgivning og politik mod korruption. TI Danmark blev oprettet i 1995. Foreningen arbejder for at forebygge korruption i Danmark og arrangerer jævnligt forskellige offentlige arrangementer samt deltager aktivt i den offentlige debat.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top