Utterslev Mose – 70 år som naturpark
Den officielle indvielse af det der i 1945 var Nordeuropas største naturpark, blev dengang fejret med årets største folkefest i bydelen. - Den bedste gave vil være en helhedsplan for miljøet i og omkring mosen, siger miljømedarbejder Jens Christian Elle fra Lokaludvalget

Det var direktøren fra Husum Tivoli, der havde fået ledelsen af de mange forlystelser, der blev holdt over tre dage og gjorde hele området til en festsal. Festen startede med kanonade og musik fra Politiets 50-mands Orkester, der blev efterfulgt af 30 mænd fra Københavns Kommunes Orkester. Den første festdag var der endvidere opvisning af Bendixens Danse-Institut, inden den officielle indvielse fandt sted med taler af bl.a. overborgmester Viggo Christensen og arbejds- og socialminister Hans Hedtoft, der selv boede i Brønshøj. Dagen sluttede med dans og festfyrværkeri.

Fejret med morgenkoncert
Brønshøj-Husum og Bispebjerg Lokaludvalg gik sammen om at markere de 70 år med en lille morgenkoncert tidligt mandag morgen. Fire musikere fra verdensmusik bandet Klepti Klepti tilbagelagde fra kl. 6.30 og frem til kl. 8.00 de ni kilometer rundt om mosen på ladcykler kørt af mosevenner.
Formålet med denne happening er ifølge formanden for Brønshøj-Husum Lokaludvalgs miljøudvalg, Anders Pedersen, først og fremmest at sætte fokus på det akutte behov for at give fødselaren den gave som har stået øverst på ønskesedlen siden teenageårene, hvor de første alvorlige tilfælde af forgiftning blev konstateret. – I de næste par uger forhandles Københavns kommunes budget på plads og Lokaludvalgene håber inderligt at politikerne i Borgerrepræsentationen har lyttet til nødråbene fra Utterslev Mose om at få gjort noget seriøst ved den dårlige vandkvalitet, siger Anders Pedersen.

Visionært idéoplæg
– Der er tale om en forurening som ikke bare har store konsekvenser for plante- og dyrelivet i selve mosen, men som også påvirker resten af vandsystemet frem mod de indre søer, siger Jens Christian Elle, der er miljømedarbejder ved Brønshøj-Husum Lokaludvalg.
Lokaludvalgene har netop udgivet et visionært ideoplæg, der i ord, billeder og kort forklarer hvorfor der skal udarbejdes en helhedsplan for Utterslev Mose. En helhedsplan, der ikke alene skal have fokus på selve oprensningen men i lige så høj grad se på hvordan Utterslev Mose kan blive en endnu bedre naturpark for en mangfoldighed af dyr, planter og mennesker.
– Helhedsplanen skal vise hvordan vi kan forbedre Utterslev Moses naturkvaliteter og rekreative faciliteter med afsæt i nye former for samarbejde mellem borgere, institutioner, organisationer og kommunens forvaltninger. Vi tror der ligger et kæmpe potentiale i at tænke Naturparken Utterslev Mose som et område der er større end det kommunale driftsareal. En naturpark hvor de grønne områder og haver omkring mosen indtænkes i en samlet struktur, der kan fremme den biologiske mangfoldighed, skabe nye fællesskaber og unikke oplevelser, slutter Jens Christian Elle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top