Maritimt blod i årerne
Forfatter-36-15.jpg
Jouralist og forfatter Niels Bjørn Hansen har altid været optaget af historie. -Jeg ved ikke, om jeg skal skrive endnu en bog, men jeg er ved at skrive en familiekrønike. Den er vist mest ment som en historiebog til mine børnebørn, fortæller han. Foto: Kaj Bonne
Huset er blåmalet. Indenfor i huset på Tølløsevej i Brønshøj hænger billederne lidt skæve - næsten som på et skib i søgang. Det maritime fornægter sig ikke hjemme hos forfatter og tidligere DR-journalist Niels Bjørn Hansen, der netop har skrevet bogen "Sørøver på Kongens bud"

Han har ægte sejlerblod i årene. Niels Bjørn Hansens tip tip oldefar var var lods og blev kaperkaptajn i Helsingør, efter at englænderne havde taget den danske flåde i 1907 og Konge Christian den syvende 14 dage senere udstedte et kaperreglement om, at det var tilladt at plyndre engelske handelsskibe.

-Historien om min tip tip oldefar, kaperkaptajn Christian Hansen har altid floreret i familien, og da jeg altid har interesseret mig for det historiske, så var det nærliggende at skrive bogen, fortæller Niels Bjørn Hansen og peger på et maleri, som hænger på endevæggen i hans og hans kone, Sisse Jarners spisestue.

Bogen handler ikke kun om det fædrene ophav, men fortæller også den dramatiske historie om danske og norske sørøvere, der gik i krig mod England fra 1807-1814 og erobrede utallige engelske handelsskibe og enkelte krigsskibe.

-Men bogen handler også om dumdristighed. Der blev dræbt rigtig mange, og der blev taget mange til fange. Kaperne udsatte sig selv for stor fare – de var drevet af penge i særdeleshed men også patriotisme. Da jeg dykkede ned i historien var blev jeg forundret over, at hadet til englænderne var så stor. Med navne som “Hævneren” “Gengield” og “Patrioten blev 600 danske og 280 norske kaperbåde gjort klar til hævn og krig og ikke mindst på togt efter handelsvarer, som de kunne sælge videre til danske handelsmænd. Det lykkedes at erobre skibe og ladninger til en værdi af mere en 100 millioner rigsdaler, fortæller Niels Bjørn Hansen, der da også mener at hans egen tip tip oldefar blev en holden mand.

Rig som sørøver

-Man skulle kun betale 1 procent af det man røvede til riget, så det var rigtig mange penge til kaperne, fortæller Niels Bjørn Hansen, der også mener, at mange af pengene blev brugt uhensigtsmæssigt af kaperkaptajnerne.

-De fleste åd dem simpelthen op. Hvad min tip tip oldefar brugte pengene på, ved jeg ikke, siger Niels Bjørn Hansen og vender sig om og peger på et smukt og chatol.

-Møblet skulle stamme fra ham, og man kan se, den ikke har været billig, fortæller Niels Bjørn Hansen, der som mange i familien også startede karrieren til søs.

– Jeg kom som 17-årige i Den Kgl. Marine som signalgast, hvor jeg var på kontrakt i tre år og tre måneder, fortæller Niels Bjørn Hansen, der som sin onkel og fætter og masser af andre slægtning lod saltvandet rulle i årerne.

Men det var alligevel ikke bølgeskvulp og beskøjter, der skulle være en del af Niels Bjørn Hansens liv men i stedet havde han interessen for historie og formidling.

Måske stopper sømandslivet med mig. Der er ingen af mine tre børn, der har haft noget med livet på havet at gøre. Men måske mine børnebørn får lyst. De har i alle tilfælde lyst til at høre historierne og familiekrønikerne, siger Niels Bjørn Hansen. ¨

72-årige Niels Bjørn Hansen studerede litteratur, da han kom fra Den Kgl. Marine og sprang i stedet til som journalistelev på Frederiksborg Amts Avis. Han har været på Politiken og i mere end 30 år har han været ansat på DR på blandt andet TV-Avisen. Han er forfatter til tre bøger. I 2008 skrev han, B&W – værftet, der ikke måtte overleve’ – om B&W’s dødskamp. 2013 bogen “En visnet blomst i hæderskrandsen – om desertører og mytterister fra slaget p Reden den 2. april 1801 og den 4. september udkom “Sørøver på kongens bud” på forlaget “Den Blå Ugle”. Han er medlem af Marineforeningen og holder masser af foredrag.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top