Kikset bog om parforhold blev til roman om parforhold
Forfatter-01-35-15.jpg
Jørgen Frøhlich har været vidt omkring rent emnemæssigt via sin journalistiske karriere, og han kan trække på mange af de erfaringer. Foto: Kaj Bonne
Jørgen Frøhlich snart klar med endnu en bog

Jørgen Frøhlich er 70 år. Hans kone er 45 år. Det kunne man nok godt skrive en bog om, for hvordan takler man lige den aldersforskel. Så Jørgen Frøhlich gik i gang efter at have lavet en foreløbig aftale med forlaget Lindhardt og Ringhof. Men computeren gik nærmest i stå.

-Det stod hurtigt klart for mig, at det vist ikke kunne blive til meget andet end en pjece, griner Jørgen Frøhlich.

Til gengæld kom sådan nærmest af sig selv en roman til verden.

– Hver gang, jeg nærmede mig konkrete anbefalinger og råd omkring det svære parforhold og samlivets mange facetter, løb bogstaverne den modsatte vej, og helt andre personer, tider og begivenheder opstod i en malstrøm af tanker og spin. Nogen gange som en slags åbenbaring, jeg vågnede med i min seng førend det var blevet lyst og alle sov.

Det kunne ikke være anderledes. Det blev en roman og ikke en lærebog. Den skrev sig selv. Personerne fik liv og udseende og med det følte jeg for første gang i mange år en diffus lettelse ved at slippe ud af det konkretes spændetrøje for i stedet at kunne fabulerer frit, siger Jørgen Frøhlich.
Nu har han sendt bogen “Og mens englene græder” på Mellemgaards Forlag på gaden, og de første anmeldelser har været yderst positive.

Bogen stiller krav til sine læsere. Men er skrevet i et yderst læseværdigt sprog, så de store spørgsmål glider ind til overvejelse. Der hører et mord med til historien, og det fører så til spørgsmålet om skyld.

-“Og mens englene græder” er ikke et stenografiske referat af hændelser i mit eget liv. Jeg har aldrig dræbt noget menneske… i hvert fald ikke fysisk. Og jeg er jo heller ikke død som min hovedperson Jacob, siger Jørgen Frøhlich, der har valgt at lade en del af handlingen foregå i Husum og Brønshøj. Inspirationen var nogle familær relationer.

Skyld

-Men jeg har beskæftiget mig en del med teologi og begrebet skyld. Som kristen opnår man tilgivelse for hvad som helst i og med at Jesus døde på korset for vor skyld. Alt kan tilgives på nær at spotte Helligånden, siger han selv. Jamen, hvad så med den dårlige samvittighed, man uundgåeligt pines af med et billede printet på nethinden af det menneske, man har knust og slået ihjel. Den er der jo, trods forliget med Gud. Bjergprædikenen lærer os jo netop ikke at være sanseløse, siger Jørgen Frøhlich.

Disse, og mange andre dilemmaer kredser handlingen i “Og mens englene græder” om, men lagt ind i en tilsyneladende helt almindelig hverdag i et helt almindeligt hjem med far, mor og barn bag en måske alt for pæn hoveddør på adressen lidt nord for København.

Had og kærlighed, hvad har de begreber med hinanden at gøre. Og kan de gradbøjes. Kan man nøjes med at hade sine fjender lidt eller kun elske den udkårne, måske uopnåelige en smule?

Men klogskab, hvad er det – de kloge véd det ikke engang, står der et sted i “Og mens englene græder”.

Jørgen Frøhlich voksede op på Kong Hans Alle i Gladsaxe sammen med sin søster og en enlig mor, der klarede sig godt i erhvervslivet. Han var blandt de første elever på den nye Vadgård Skole. Senere i livet blev han journalist på Frederiksborg Amts Avis og BT, og han blev redaktør i Dansk Camping Union, da man skulle bygge en informationsafdeling op.

-Pudsigt nok har jeg aldrig selv været på campingferie, griner Jørgen Frøhlich.

Nu bor han på Nybrovej efter nogle år i Charlottenlund. Det var godt at komme hjem til kommunen.

“Og mens englene græder” er i den alvorligere afdeling. Til gengæld er der udsigt til grin og smil, når “Røster fra en sauna” på et tidspunkt er skrevet færdig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top