Ildsjæl fra Mørkhøj modtager pris for sin indsats for uhelbredeligt syge
rita-nielsen.jpg
-jeg vidste ikke, at jeg var indstillet til prisen. Jeg blev utrolig glad og det er en fin anerkendelse af mit arbejde, fortæller Rita Nielsen, der fik et diplom og en check på 10.000 kr. Foto: DB
Rita Nielsen har arbejdet med alvorligt syge og døende som henholdsvis sygeplejerske og klinisk sygeplejespecialist på Sankt Lukas Stiftelsens Hospice og Diakonissestiftelsens Hospice. Og i sidste uge kunne hun modtage Liv&Død Prisen for at have gjort en særlig indsats for at nedbryde tabuet omkring døden

-Når folk skal på ferie, så spørger vi: Hvad glæder du dig til? Det gør vi ikke, når folk skal ud på den sidste rejse, siger Rita Nielsen. Hun ved, hvad hun taler om. De sidste to årtier har hun koncentreret sig om det der interesseret hende mest, og det er, hvordan man kan vende livet om og bruger døden i livet.

– Drivkraften i mit arbejde er de døende. Jeg har lært at leve livet af de døende. De har vist mig, hvad der betyder noget. Når man står ved livets kant, så bliver man nødt til at tage til efterretning at man skal dø. Så bliver livet tydeligt for én og det bliver meget intenst. Der bliver pludselig meget, der skal nås og ævl, og kævl bliver ligegyldigt. Så er det relationerne og de nære ting, der bliver vigtige, fortæller Rita Nielsen, der også oplever at en del mennesker bliver religiøse når de ligger på det yderste.

Mødet med Jacob

Rita Nielsen har skrevet flere bøger om hospice-tanken, og der er især ét møde, som gjorde stort indtryk på hende, og det var, da hun mødte kræftramte Jacob Harder, som havde indvilliget i at fortæller Rita Nielsen om sine tanker, sorg og angst til bogen, “Venteværelset”, der udkom i 2010.

-Jacob var i begyndelsen af 30érne, havde karriere, gift og far til en dreng på tre år. Han var kommet på hospice og vidste, at han skulle dø af sygdommen. Han var selvfølgelig hårdt ramt, det der bekymrede ham mest var naturligvis sønnen. Alligevel havde han overskud til at tale om livet og om den svære tid. Han fandt ud af, hvem han selv var. Han var ellers erklæret ateist, men at det ikke var nok for ham, da han skulle dø han var nødt til at tro på noget. Det gjorde han også, og han havde tilmed overskud til at se livet som en gave i denne for ham urimeligt svære tid. Han fandt langsomt ud af, hvem han selv var, og fandt også en accept og en forståelse, fortæller, Rita Nielsen, der selv har en klippefast tro og en varme og empati som gør, at man slet ikke er i tvivl om, at hun er godt til sit job.

Nærvær og rummelighed

– Man kan ikke tage lidelsen væk fra livet, men vi kan lindre med nærvær, støtte og samtale. At kunne rumme at være der sammen med den døende er vigtigt. Vi kan ikke lave om på vilkårene. Vilkårene er, at vi skal dø, og jeg kan ikke gøre folk raske, men jeg kan hjælpe dem til at møde døden, og jeg kan være med til at tage angsten fra dem. Jeg lægger meget vægt på relationerne, og der bliver skabt nogle meget stærke bånd mellem både de døende og deres familier, men også mellem de døende og plejepersonalet i den sidste tid, fortæller Rita Nielsen, der arbejder meget for også at få hospice-filosofien ud på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

-Der er ikke plads på hospice til alle og ressourcerne er ikke så store, men man kan komme rigtig langt med viden og holdning på området, siger Rita Nielsen, der selvfølgelig har gjort sig mange tanker om sin egen død.

-Jeg forsøger at være bevidst om, at jeg skal dø en dag og at mine kære skal dø. Denne dødsbevidsthed giver mig også en livsbevidsthed, som gør, at jeg virkelig forsøger at leve livet her og nu intenst og godt. Jeg ved, at tiden er begrænset, så derfor gælder det om, at leve her og nu og at gøre de ting, som er vigtige. Jeg er også bange for at dø som de fleste mennesker er, men samtidigt er jeg lidt spændt på, hvad der viser sig på den anden side. En vis nysgerrighed har man vel lov at have – resten overlader jeg til Vorherre. Jeg har forsøgt at forberede så meget, som jeg kan – jeg har sågar valgt salmer til min begravelse. Men lige nu lever jeg og det er herligt, forsikrer hun.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top