Borgmester mødt med åbent sind på Mamma Mia
245.jpg
Jesper Christensen (stående) i dialog med brugerne på Mamma Mia. Foto: Jan Løfberg
Brugerne på værestedet i Utterslev debatterede i en time med socialborgmester Jesper Christensen

På Mamma Mia på Utterslev Torv er døren er åben alle årets 365 dage. Mamma Mia er et samværs- og aktivitetscenter for psykisk udfordrede som af egen drift har inviteret medlemmerne af Københavns Kommunes socialudvalg på besøg, så politikerne med egne øjne kan danne sig et indtryk af, hvad værestedet tilbyder brugerne.

I onsdags tog socialborgmester Jesper Christensen (A) imod invitationen. Med sig havde han borgmesterkonsulent Lisa Rosager til at tage notater, men ellers stod borgmesteren ene mand og svarede på spørgsmål. Spørgelysten var stor, og man må sige, at borgmesteren klarede opgaven flot. Da han efter en times intens debat skulle videre til sit næste møde, sagde forsamlingen tak med en varm applaus.

Jesper Christensen drog videre med ordene: Tak til jer. Særligt de modige brugere, der fortalte deres egen historie. Jeg kan se, at I har et godt fællesskab her.

I gåafstand

Indledningsvist havde centerleder Henrik Gundersen vist borgmesteren rundt i lokaliteterne – køkken, undervisnings- og mødelokaler, computerrum, hyggekrog samt det politisk ukorrekte rygerum. Lederen kunne også oplyse, at 80 procent af Mamma Mias brugere kommer i gåafstand fra værestedet. Imens borgmesteren gik igennem køkkenet, blev der lavet forloren hare, som skulle serveres for brugerne efter mødet med politikeren.

Jesper Christensen fortalte forsamlingen, at han kommer fra Tingbjerg og stadig bor i bydelen, så han er kendt med området. Herefter tog han fat i den bekymring, som brugerne af Mamma Mia går rundt med, nemlig de omstruktureringer, der skal foregå inden for området: – Vi ser på, om værestederne ligger de rigtige steder, og om vi har nok. Vi undersøger brugernes behov, så vi kan find den rigtige balance. De politiske udvalg kommer med en status i slutningen af året, sagde borgmesteren.

Brugerne var glade for den politiske bevågenhed og gik herefter i gang med at spørge borgmesteren. Det blev på intet tidspunkt skingert. Bruger efter bruger spurgte. Flere tog udgangspunkt i deres egen situation. Fælles for alle de personlige historier var, at Mamma Mia viste sig at være lige netop den redningsplanke, som de havde behov for på et givent tidspunkt.

Egne historier

Særligt brugeren Nikolajs historie gav stof til eftertanke. Han er nu i gang med en videregående uddannelse: – Men havde det ikke været for Mamma Mia, så havde jeg ikke været her længere. Jeg havde forsøgt at begå selvmord, inden jeg opdagede dette sted.

En anden kunne fortælle, hvor vigtigt det er for hendes børn, at hun kan komme på værestedet. En tredje bruger berettede om de problemer, som man får efter længere indlæggelser. De praktiske færdigheder forsvinder, men gennem Mamma Mia kan man stille og roligt blive oplært igen til for eksempel at begå sig på computeren.

Nogle slog på værestedets skolemæssige tilbud. Andre fortalte solstrålehistorier om, at mange tidligere brugere ikke længere kommer, fordi de igen er blevet en del af arbejdsmarkedet.

Borgmesteren redegjorde for, hvilke økonomiske udfordringer Københavns Kommune står over for: – Vi bliver flere og flere borgere i kommunen, men vi får ikke lov til at tilføre flere ressourcer til området. Med andre ord så er pengene de samme. Derfor skal vi blive dygtigere. Vi ser på nogle af de erfaringer, som Silkeborg har inden for området. Måske kan vi lære noget derfra. Det gælder om at sørge for livskvalitet, så det i sidste ende kan give færre indlæggelser.

Jesper Christensen fortalte også, at når kommuner og regioner samarbejder er der tale om to forskellige pengekasser.

Borgmesteren var også interesseret i at høre om brugernes netværk på tværs og uden for Mamma Mia. Således tager Mandegruppen på havnerundfart 2. oktober.

Mamma Mia bevæger sig med andre ord ud i virkeligheden. Den virkelighed, som Jesper Christensen er en del af. Den virkelighed, hvor de samme penge skal bruges til flere mennesker. Nu fik socialborgmesteren en times stående introduktion til, hvad skattekronerne bliver brugt til på Utterslev Torv.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top