Rytterskolen skal være spejderhytte
Rytterskolen-02-33-15.jpg
Rytterskolen på Brønshøj Torv – set bagfra med den dejlige have, der passes af de frivillige i Rytterskolens Havelaug.
Den gamle rytterskole på Brønshøj Torv er indtil videre lejet ud til spejderne fra Bellahøj 21st Barking

En omskiftelig tilværelse tilføjes et nyt kapitel, når den 292-årige rytterskole midt i bydelen fra 1. oktober skal fungere som tilholdssted for spejderne fra Bellahøj, der ellers ville være hjemløse på grund af det forestående nybyggeri på området benævnt Bellahøjen, hvor der tidligere lå et stort vandreservoir samt spejdernes gamle hytte. Spejderne får råderet over hele huset på nær rummet på 1. sal med Carlstad-udstillingen om svenskekrigene i 1600-tallet. Med lejen indgår også brug af parkeringspladsen foran Rytterskolen.
Der har været bestræbelser for at finde egnede steder i nærheden til en ny spejderhytte, bl.a. har været nævnt Rødkildeparken og et område ved Degnemose Allé, men i dag er der fra spejdernes side fokus på mulighederne for at bygge et nyt hus på det grønne område ved Brønshøj Vandtårn. Et område der i foråret blev købt af Københavns Kommune.

Skole, bibliotek museum m.m.

Rytterskolen blev opført i 1723 og taget i brug året efter som skole. Skolen gennemgik flere ombygninger i løbet af 1800-tallet, og i 1899 blev der opført en ny skole i Brønshøj, nu kaldet Brønshøj Gamle Skole på Brønshøjvej, men undervisningen fortsatte i den gamle rytterskole til 1932, og siden 1904 blev bygningen også anvendt som distriktsbibliotek.
Biblioteket blev flyttet i 1939, og bygningen blev derefter anvendt til beboelse. Der var senere tale om at rive rytterskolen ned, da huset var blevet temmelig forfaldent, men huset blev reddet, og var senere også en tid hjemmeværnsgård og lager samt fra 1986 til 2011 hjemsted for Brønshøj Museum.
Efter en voldsom brand på Rytterskolen i august 2010 blev der foretaget en omfattende restaurering og Rytterskolen blev overført fra Københavns Museum til Kultur Nord, der administrer biblioteker og kulturhuse i Brønshøj, Husum og Tingbjerg. Navnet blev ændret til udstillingshuset Rytterskolen og intensionen var at huset skulle bruges primært til kunstudstillinger, kulturbegivenheder, enkeltarrangementer og lignende. En hensigt der kun er blevet delvist indfriet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top