Nyd grillmaden med omtanke
Nu bliver det endelig rigtigt sommer, og for mange danskere betyder det, at grillen bliver trukket frem. Falcks brandchef Bendt Trustrup fortæller, hvordan man kan undgå, at grillaftenen ender galt

Duften af velstegte bøffer og velsmagende pølser breder sig i det danske sommerland, og med udsigt til solrigt vejr vil der blive fyret grundigt op under kullene – Ikke bare de næste par dage, men i de kommende måneder.
-Desværre oplever vi hvert år, at det, der skulle være en hyggelig aften med god mad, ender galt – men det kan med få forholdsregler og lidt omtanke let forhindres, siger Falcks brandchef Bendt Trustrup. Han kommer her med en række gode råd, når man bruger grillen:

Falck anbefaler:
• Placer grillen på et fast og jævnt underlag, inden den tændes.
• Hav en vandslange med vandforstøver, en vandkande eller en spand med vand stående nær grillen.
• Brug grilloptændingsvæske eller endnu bedre grilltabletter til at tænde op med.
• Når grillen er tændt, skal du blive i nærheden og holde opsyn med den.
• Sørg for, at gløderne er slukket, når du forlader grillen.

Falck fraråder:
• Brug aldrig sprit eller benzin som optændingsvæske, da begge dele udvikler dampe, som kan eksplodere, når man sætter en tændstik til.
• Du må aldrig sprøjte tændvæske på en tændt grill.
• Når grillen er tændt, skal man blive i nærheden og holde opsyn med den. Du må aldrig lade børn være alene ved en tændt grill.
• En grill må aldrig tændes op indendørs eller og heller ikke flyttes ind, selv om regnen pludselig vælter ned. Afbrænding udvikler kulilte, som i værste fald kan være dræbende. Selv om man hverken kan se eller lugte det, kan der udvikles kulilte fra grillen i op til 24 timer.

Hvis man vil grille på stranden, skal man være opmærksom på, at sandet bliver meget varmt, hvis man stiller grillen direkte i sandet. Og sandet bliver ved med at være skoldhedt længe efter, at man har fjernet grillen. Det er heller ikke nogen god idé at grave den brugte engangsgrill ned i sandet.
-Vi har haft mange udrykninger til forbrændingsulykker, hvor forbipasserende har brændt deres fødder i sandet. Også hunde med forbrændte poter er blevet kørt til behandling efter sådanne ulykker, forklarer Bendt Trustrup.
Husk også, at grillkullene bliver ved med at være varme i mange timer, og derfor må man heller ikke slutte sin grillaften af med at smide kullene i skraldespanden. Inden man forlader grillen, skal man sørge for, at kullene ikke gløder mere.

Hvis uheldet er ude:
Hvis en person får forbrændinger ved en grillulykke, kan man yde førstehjælp ved at skylle det forbrændte sted med tempereret vand (ca. 15-20 grader).
-Det er vigtigt, at man skyller så hurtigt som muligt, så temperaturen nedsættes. Mens der skylles bør man fjerne løstsiddende tøj og få en anden person til at tilkalde hjælp – om nødvendigt ambulance og brandvæsen over 112. Der skal skylles så længe, der er smerter, dog mindst 30 minutter”, siger Bendt Trustrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top