Husk rejseforsikring, når du tager på sommerferie
Gult sygesikringskort hjælper dig ikke i udlandet

Snart tager millioner af danskere på sommerferie, og mange tror fejlagtigt, at det offentlige betaler regningen for lægebesøg, hospitalsophold og hjemrejse, hvis de skulle blive syge eller komme til skade under deres ferie. Men det er ikke tilfældet.
Dit gule sundhedskort dækker kun som rejsesygesikring i Danmark, Grønland og på Færøerne. Hvis du skal på ferie andre steder i Europa, skal det blå EU-sygesikringskort med i bagagen.
-Der er ikke længere en offentlig dansk alarmcentral, du kan kontakte fra udlandet. Hvis uheldet er ude på rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, skal du bruge det blå EU-sygesikringskort hos lokale læger eller på offentlige hospitaler, og eventuelle sprogbarrierer må du selv klare, forklarer Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.
Det blå EU-sygesikringskort er gratis, og det sikrer dig den samme behandling, som borgerne i det land du besøger – hverken mere eller mindre.
-Det er vigtigt at være opmærksom på, at der stor forskel på, hvordan du er dækket fra land til land. Du er kun sikret den behandling, som borgerne i det land, du besøger, selv modtager på offentlige behandlingssteder. Du kan derfor ikke forvente, at du kan modtage samme gratis behandling som i Danmark. I flere lande koster det penge at gå til læge og ligge på hospitalet, og det skal du også betale, hvis du bliver syg – også selvom du har det blå EU-sygesikringskort, forklarer Lise Agerley.
Man kan læse meget mere om reglerne og dækningen på www.huskdetblå.dk før afrejse.

Undgå dyre lægeregninger
Hvis man vil undgå dyre læge- og hospitalsregninger, skal man tegne en rejseforsikring hos sit forsikringsselskab, lyder rådet fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
-En rejseforsikring dækker typisk ekstraomkostninger, som er forbundet med lægebesøg eller hospitalsindlæggelse, så du ikke ender med regningen selv. Det giver en stor tryghed. Men selv med en rejseforsikring, er det en god idé at tjekke, hvordan den dækker din kommende ferie. Du skal især have fokus på geografien og rejsetype. Ikke alle forsikringer gælder i alle lande og alle former for ferier, udtaler Lise Agerley.
En privat rejseforsikring dækker også hjemtransport, som det blå EU-sygesikringskort heller ikke dækker.
-Lige meget om du bare skal et smut sydpå eller skal på en længere rejse, er det meget vigtigt, at du har hjemrejsedækning. Et ekstra sæde i flyet fra Spanien til et brækket ben, kan man måske godt overkomme rent økonomisk. Men en regning for hjemtransport med ambulancefly kan hurtigt løbet op på over 150.000 kr., og det kan trække tænder ud, det fra Lise Agerley.

Husk altid rejseforsikring udenfor EU
Når man rejser til lande uden for EU, dækker hverken det gule eller det blå kort. Derfor skal man have en privat rejseforsikring
Hvis du er i tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab og hør nærmere om, hvordan du bedst dækkes på din kommende ferie.

Gode råd:
Sådan vælger du den rette forsikring
• Sørg for, at din rejseforsikring gælder i det land, du rejser til – ikke alle rejseforsikringer dækker alle lande.
• Vær sikker på, at hjemtransport er inkluderet i din rejseforsikring. Så kan du komme hjem fra din ferie, uanset hvor du er, i tilfælde af sygdom eller ulykkestilfælde uden selv at skulle betale.
• Lige meget om du rejser indenfor eller udenfor EU/EØS-landene, skal din rejseforsikring inkludere sygebehandling, så du kan få dækket dine udgifter til behandling hos en læge eller ophold på et hospital.
• Det anbefales, at du ikke sætter et max. på betalingsgarantien i din rejseforsikring, så du ikke ender med regningen selv.
• De fleste rejseforsikringer gælder op til to måneders ferie. Er dit ophold længere, skal du forsikres anderledes.
• Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du har en kronisk sygdom, er blevet skadet eller har været syg umiddelbart før afrejse. Det er alene dit forsikringsselskab, der vurderer, om din forsikring dækker evt. behandling i udlandet, hvis der skulle opstå komplikationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top