Grundskyldens flugt over plankeværket
Grundskyld.jpg
Boligejerne i Brønshøj, Husum og Utterslev kan de kommende år se frem til en stigning i grundskylden på over 6 procent. Foto: Jan Løfberg
Grundskylden forventes at stige med over 8.000 kr. for et enfamilieshus i København

I øjeblikket betaler de københavnske husejere i gennemsnit 36.878 kroner i grundskyld. Det svarer til 3.000 kroner om måneden. Husejerne i Brønshøj-Husum kan formentlig se frem til stigende grundskyld de kommende år.

Beregninger fra Danske Bank af gennemsnittet for grundskylden i Københavns Kommune giver i løbet af de kommende tre år en stigning på 8.130 kroner pr. parcel.

Grundskyldspromillen er 34 promille i København, og stigningen i grundskylden udregnes som en andel af den seneste offentlige ejendomsvurdering af grunden.

I 25 af Danmarks 98 kommuner stiger grundskylden ikke, men i København ventes stigning at blive 6,2 % for grundskylden i 2016 og 6,5 % i både 2017 og 2018. Årsagen til, at grundskylden stiger i København skyldes, at kommunen endnu ikke har ramt det maksimale beløb i forhold til skatteloftet.

I kommunerne, hvor boligejerne allerede betaler mest i grundskyld, stiger grundskylden også mest. En gennemsnitlig husejer på Frederiksberg, i Rudersdal, København, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Gentofte betale mellem 2.075 og 3.112 kr. mere næste år. I Frederiksberg skal en gennemsnitlig husejer betale mere end 50.000 kr. i grundskyld i 2016, mens tallet for København går fra 36.878 kr. til 39.312. I 2017 og 2018 ventes tallene at stige til henholdsvis 42.063 kr. og 45.008 kr.

Grundskylden fastsættes ud fra ejendomsvurderingen af grunden. Der er ikke lavet nye ejendomsvurderinger siden 2001, fordi en ny vurderingsmetode endnu ikke er udarbejdet. Derfor er den aktuelle vurdering 2011-vurderingen minus 2,5 procent.

Sådan er beregningen lavet

Danske Banks beregninger gælder grundværdien for et gennemsnitligt enfamiliehus i kommunen. Den fremtidige ændring afspejler både den aktuelle vurdering og evt. efterslæb fra tidligere stigninger i vurderingerne, som på grund af grundskatteloftet endnu ikke er slået igennem på grundskyldsbetalingen.

Grundskylden er beregnet på baggrund af udviklingen i grundvurderingerne i den enkelte kommune siden 2001, sammenholdt med de enkelte års maksimale stigning i grundskatteloftet og den enkelte kommunes grundskyldspromille, hvor planlagte ændringer i 2015 er indregnet, mens promillen antages at være konstant i årene derefter.

I tabellen kan du se, hvor mange år grundskylden vil blive ved med at stige i de forskellige kommuner. Tallet er dog teoretisk, da vurderingerne fra 2017 og frem ikke kendes, og derfor er der ikke det grundlag, som grundskylden skal beregnes af fra 2019 og frem.

Fakta om grundskyld

Grundskyld er en skat på jord – altså kun af grunden, ikke af boligen. Grundskylden udregnes som en andel af den seneste offentlige ejendomsvurdering af grunden.

Ejendomsskatten opkræves af kommunerne og skal være mellem og 16 og 34 promille. Kommunernes indtægt på grundskyld indgår som en del af beregningerne af, hvor meget staten giver eller reducerer i tilskud til kommunerne.

På grund af problemerne med forkerte ejendomsvurderinger betaler du grundskyld ud fra ejendomsvurderingen fra 2011 minus 2,5 procent.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top