Støt dine gamle forældre – uden at du selv får stress
Forfatter-21-15.jpg
Merete Rømer Engel har skrevet en håndbog for pårørende til ældre. Foto: Kaj Bonne
Merete fra Brønshøj står bag bogen

-Pludselig gik det op for mig, at vi alle sammen sad og snakkede om vores forældres, svigerforældres og naboers problemer og udfordringer. Tidligere var det ofte vores børn, vi talte om, fortæller Merete Rømer Engel fra Brønshøj. Hun er journalist og den ene af forfatterne bag en ny bog ’ Når de ældre bliver gamle’. Bogen er blevet til, fordi Merete Rømer Engel og hende kollega Birgitte Rask Sønderborg kunne se, at der manglede viden og gode råd, når man blev pårørende til ældre mennesker.
-Vi er begge to i 50´erne og har den alder, hvor både forældre og svigerforældre begynder at blive ældre, og lige pludselig kunne vi se, at der var enormt mange spørgsmål, der hobede sig op, fortæller Merete Rømer Engel. Hun er freelancejournalist og har speciale indenfor social og sundhedssektoren.

Udfordringerne kommer til
-Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte klarer at blive ældre; nogle har ingen problemer og andre har, fortæller Merete Rømer Engel. Bogen giver viden og konkrete praktiske råd i forhold til de ting, der kan opstå.
-Pludselig opdager man som pårørende, at ens mor eller far ikke kommer ud mere, eller man kan mærke, de er blevet triste og indadvendte. Måske magter de ikke helt det samme mere eller har konkrete udfordringer, som de har brug for hjælp til, fortæller Merete Rømer Engel og forklarer, at det er hårdt at være pårørende til forældre, der pludselig ikke kan de samme mere. Hun lægger vægt på, at det er utrolig forskelligt, hvad der volder den enkelte problemer. Nogle kan ikke finde sig til rette i hverdagen og andre har udfordringer, fordi de ikke helt ved, hvordan de skal forholde sig til ældreboliger, økonomi, sygdom eller andre ting. Fælles for problemområderne er, at de pårørende til de ældre ofte skal hjælpe, men ikke ved hvordan.
-Rollerne er pludselig byttet om. Tidligere var det forældrene, der hjalp. Nu er behovet modsat. Det er ofte stressende, fortæller Merete Rømer Engel.

Håndbog skal hjælpe
Bogen skal give læserne viden, så de på forhånd kan forberede sig på det vilkår, at deres forældre, svigerforældre eller naboer bliver ældre og har brug for hjælp og omsorg på en anden måde end tidligere.
-Bogen giver folk et overblik over en masse områder, der er relevante for ældre. Det handler om at give viden og redskaber tidligt, så de pårørende ikke bliver stressede over, at skulle håndtere de udfordringer de ældre står med, fortæller Merete Rømer Engel og fastslår at det er vigtigt at have overskud for ellers ryger tiden, nærværet og den sociale kontakt.
-Hvis man bruger alle sine ressourcer på at finde ud af, hvordan systemet fungerer og ikke ved, hvordan man skal håndtere sine forældres alderdom, så har man ikke overskud til at være nærværende og nyde fællesskabet. Og det er et problem, fortæller Merete Rømer Engel.
Hun har sammen med medforfatter Birgitte Rask Sønderborg talt med en række ældre, plejehjemsledere, ansatte i plejesektoren og en masse andre folk i systemet for at danne sig et overblik over området.
-Vi har samlet al den viden, der er vigtig. Bogen er en praktisk hjælp og lægger samtidig op til refleksion hos den enkelte. Det er en bog, der ikke er udgivet før, fortæller Merete Rømer Engel.

Om bogen:
Når de ældre bliver gamle – Håndbog for pårørende
Denne bog fører dig sikkert igennem det hele. Den giver også en grundig indføring i alle de relevante områder, du som pårørende i en travl hverdag kan have vanskeligt ved at overskue. Det gælder bl.a. aldringens generelle udfordringer, kommunens visitation, spørgsmål omkring fuldmagt og værgemål, demensudredning og informationer om ældreboliger og plejecentre. Bogen henvender sig primært til børn eller svigerbørn af de ældre, men kan også bruges af ægtefæller, partnere eller venner samt af hjemmehjælpere, plejehjemsansatte og andre professionelle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top