De skønneste roser til haven
Når roserne begynder at blomstre i juni og juli, er det nemt at blive ramt af rosenfeber. Men hvilke roser skal man vælge til sin have? Her får du Haveselskabets bud på seks skønne yndlingsroser.

Der findes over 100 arter i roseslægten, og flere tusinde forskellige sorter – den ene smukkere og mere velduftende end den anden. Så det kan være svært at vælge de skønneste roser til haven, når man som ny haveejer bliver smittet med rosenfeber.
Selv for en erfaren rosendyrker som Gusta Clasen, der er biolog og havefaglig formidler i Haveselskabet, er valget svært.
– I min gamle have havde jeg mere end 25 forskellige roser, men nu har jeg fået en væsentlig mindre nyttehave på 120 kvadratmeter, så det er virkelig svært at udvælge den håndfuld roser, der er plads til der. Heldigvis er jeg så privilegeret at have en flok haveentusiastiske kolleger her i Haveselskabet, så hvad er mere nærliggende end at spørge dem, hvilke roser der er deres yndlinge, siger Gusta Clasen.
Det er der kommet en skøn broget rosenbuket ud af, som måske kan inspirere andre haveejere til det svære valg af de skønneste roser til haven.

Yndlingsrose med æbleduft
Gustas egen yndlingsrose er den vilde æblerose, Rosa rubiginosa, så den har hun allerede plantet i den lille have – også selv om den kan blive over to meter høj.
– Blomsterne, er ganske søde – men bestemt ikke prangende, så det er bladenes helt uimodståelige duft, der gør den til min favoritrose. De dufter, som rosens navn fortæller af æbler, men også af noget andet, som er svært at definere – lidt i retning af bergamotte som den fineste Earl Grey te. Duften er især tydelig efter en sommerbyge, fortæller hun.

En nem begynderrose
Bente Enert er marketingchef i Haveselskabet og samtidig mor til to aktive drenge i skolealderen, så der er ikke meget tid til havearbejde i hendes liv. Hun er derfor ikke i tvivl om, at klatrerosen ’New Dawn’ er hendes yndlingsrose.
– New Dawn er en rigtig god begynderrose, og så er den simpelthen så smuk op ad plankeværket ind mod vores nabo. Det er en meget taknemmelig rose og et godt valg for en travl børnefamilie som min, mener Bente.

Kaskader af honning og fløde
Den næste yndlingsrose i række kan også klatre end da meget højt – helt op til syv meter høj kan den blive.
– Honningrosen, Rosa helenae, er min yndlingsrose, fordi den er så stor og helt fyldt af flødefarvede blomster som et slør. I min mors have vokser der en honningrose på cirka fire meter, og nu har jeg også selv fået et lille eksemplar ved mit sommerhus i Sverige, fortæller Wawwa Ohrt, der er artdirector på Haveselskabets magasin HAVEN.

Den skønneste farve
Haveselskabets direktør, Charlotte Garby, er også rigtig glad for roser – og dem bliver der flere og flere af i hendes villahave, senest en kinesisk rose med grønne blomster. Men yndlingsrosen hedder ’Heidi Klum’.
– Den er bare så smuk med sin næsten blålilla farve. Jeg faldt for den en dag, jeg surfede rundt på nettet, og tænkte, at den måtte jeg have, og så købte jeg den senere i det lokale havecenter, fortæller Charlotte.

En gul rose fra England
– Min yndlingsrose er den gule engelske rose ’Graham Thomas’, fortæller Louise Møller fra Haveselskabets rådgivning.
Hun har i flere år, mens hun studerede til landskabsarkitekt arbejdet på en planteskole som gartner, og det var altid ’Graham Thomas’, hun vendte tilbage til, når hun gik rundt mellem de mange roser på planteskolen.
– Det er egentlig usædvanligt for mig, for jeg kan ellers ikke så godt lide gule blomster, men når det gælder roser, synes jeg, at den gule farve passer rigtig godt til blomstens runde form, siger Louise.

Historisk velduft
Jesper Carl Corfitzen, der er Haveselskabets havefaglige leder, har svært ved at vælge blot én yndlingsrose, men sat under pres, vælger han Rosa damascena ’Madame Hardy’, som er en af de gamle historiske roser.
– Det er en af de få roser, jeg har, som kun blomstrer én gang hver sommer, og jeg glæder mig hvert år til den begynder. Blomsterne er snehvide og smukke, men jeg holder især af duften, som er let og frugtagtig duft med et snert af citron, siger Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top