Brønshøjforfatter vil gøre en forskel
Forfatter-17-15.jpg
Karoline Lawætz er videnskabsjournalist og ildsjæl. Hun brænder for at formidle budskaber om sund hud til børn. Foto: Kaj Bonne
Karoline er ildsjæl – hun brænder for børn og sund hud

-Forældre vil gøre det bedste for deres børns hud, men jeg har oplevet, at mange faktisk ikke har den rigtige viden, og så ender de med, i bedste mening, at købe produkter til deres børns hud, som er usundt eller mindre sundt. Det er ærgerligt, fortæller Karoline Lawætz, der er forfatter til bogen Sund hud til børn. Hun er videnskabsjournalist og bor i Brønshøj.

Hun har skrevet en bog, der blandt andet tager fat i emner som bleer, mærkningsordninger, solcreme, børnesminke, børneeksem og kontakteallergi.

-Bogen kommer hele vejen rundt om spørgsmål, som forældre stiller omkring børnenes hud. Der findes faktisk ikke oplysninger omkring forbrugerprodukter og hudlidelser hos børn, som kommer fra helt uvildige i Danmark og tager afsæt i videnskab. Det er den bog, jeg har skrevet nu, fortæller Karoline Lawætz og pointerer, at bogen hverken er støttet af producenter eller mærkningsordninger for at øge troværdigheden.

-Den viden forældre får omkring børn og sund hud, kommer typisk fra producenter og relaterer sig til specifikke produkter, og det kan forbrugerne ikke bruge til at danne sig et overblik. Med bogen forklarer jeg, hvordan du nemt og billigt kan gøre sunde valg. Og det er fx ikke altid Svanemærket.

Bogen er den første af sin art i Danmark, der med førende eksperter i ryggen har samlet emner, der knytter sig til hudpleje. Dertil kommer Karolines holdninger, som skinner igennem i bogen. Hun stiller sig kritisk og lægger op til refleksion i forhold til den måde, vi tænker sund hud på i dag.

Mange tror, at økologi er lig sundhed. Det er det også, når vi taler mad, men ikke når vi taler hud. Vi tænker heller ikke nok over konsekvenserne af vores forbrug af solcreme, siger Karoline Lawætz og slår fast at bogen ikke er et nyt input fra en mor, der selv har fundet svaret og den perfekte kur til sine børns hudproblemer.

-Jeg har tre børn, men det er ikke mine erfaringer som mor, jeg drager ind i bogen. Det er min mangeårige erfaring som videnskabsjournalist. Al den viden, der bliver givet i bogen er godkendt af de førende eksperter indenfor områderne, så alt er fagligt korrekt, forklarer Karoline Lawætz og tilføjer, at det alligevel er hendes lette sprog og egne refleksioner i bogen, der gør den til noget særligt.

-Bogen er skrevet i et sprog, som de fleste kan læse, og modsat informationsmateriale fra offentlige instanser og producenter, så vil jeg ikke have læserne til at gøre noget bestemt. Jeg synes bare de skal vide, hvad de bruger pengene på – ofte noget helt forkert, hvis sundhed har første prioritet.

Bogen kan læses fra A til Å, men kan også bruges som opslagsværk. Den kan købes eller lånes på biblioteket.

Om bogen:

Sund hud til børn giver råd og vejledning med begge ben på jorden. Indholdet er godkendt af eksperter på de forskellige fagområder. Forfatteren betegner ikke sig selv som ekspert, men fungerer som repræsentant for forbrugerne og formidler af eksperternes viden. I et let tilgængeligt sprog får forældre og institutionspersonale en ordentlig forklaring på så forskellige emner som allergi, hormonforstyrrende stoffer, solcreme og valg af bleer. Bogen er udgivet på forlaget Turbine og har sin egen hjemme- og facebookside, hvor du kan følge med i aktuelle debatter.

Gode råd fra bogen:

Drop produkterne. Et barn med normal hud har behov for shampoo en gang om ugen og sæbe til håndvask. Derudover er det som regel sundere ikke at bruge noget. Shop i supermarkedet. Vælg produkter mærket med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark som første prioritet og Svanemærket som anden. En kombination er de to mærker er et godt valg. Det er nemt og billigt at vælge sundt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top