Beboere i Tingbjerg er utilfredse med fsb´s renoveringsplaner
Utilfreds-i-Tingbjerg-18-15.jpg
Jeg har brugt rigtig mange timer på at tale med beboerne og på at forklare dem, der ikke kan læse dansk, hvad der kommer til at ske med vores boligforening. De fleste var slet ikke klar over, hvor indgribende det vil være i deres hverdag, fortæller Annegrethe, der af personlige grunde ikke ønsker sit navn i avisen. Foto: Kaj Bonne
Annegrethe har boet i Tingbjerg i 46 år og har elsket at bo i sin lejlighed, som hun har indrettet rigtig hyggeligt og i den stil, hun kan lide.

Annegrethe har boet i Tingbjerg i 46 år og har elsket at bo i sin lejlighed, som hun har indrettet rigtig hyggeligt og i den stil, hun kan lide. Nu har Annegrethe og de andre beboere i fsb fået at vide, at der skal en gennemgribende renovering til, da der er nogle af endegavlene, der er angrebet af skimmelsvamp.

(Annegrethe er et opdigtet navn, men personen er kendt af redaktionen)

-Jeg er rigtig ked af det, for nu ryger alle vores indbyggede skabe, der skal laves indgreb med udluftning i mine køkkenskabe, lofterne skal sænkes, og der skal nye vinduer i. Mine vinduer fejler ingenting og er ikke ret gamle. Jeg fik nyt køkken for 10 år siden, og hvis der skal fjernes og skæres til, så bliver det ødelagt. Hvorfor dog? Jeg har ingen skimmelsvamp, siger Annegrethe og forsøger at skjule tårerne i øjenkrogen. Annegrethe er oprevet over den arrogante behandling, som hun fik, da hun henvendte sig til fsb, for at belyse sin syn på renoveringen.

Et overgreb

-Det er vel stadigvæk et demokratisk land vi lever i, selvom jeg efterhånden synes, det ligner et diktatur herude. Nu har jeg været rundt for at indsamle underskrifter. Det viser sig, at mange af de udlændinge, som bor herude slet ikke er klar over, hvad der kommer til at ske. Vi har fået at vide, at renoveringen kommer til at tage 6-8 måneder. Så skal vi genhuses. Der er rigtig mange ældre beboere, der begyndte at græde, da de blev klar over omfanget af renovationen. Jeg besøgte også beboere fra Jordan og Iran, som selv havde brugt rigtig mange penge på at få sat nyt køkken ind og lavet nyt badeværelse. Nu kan de se frem til at få ødelagt det, de selv har betalt for, fortæller Annegrethe, der synes den måde boligforeningen har kørt deres korrespondance på er under al kritik.

-Det er et overgreb på mit liv, og jeg er både vred og ked af det, fortæller Annegrethe, der har fået medhold i sine synspunkter af knap 200 beboere i boligforeningen.

-Jeg har fremført vores synspunkter til fsb og Flemming Stenhøj Andersen, og jeg har fået et brev tilbage, hvor der står, at renoveringen sker med hjælp fra Landsbyggefonden og hvis vi ikke siger ja, så bliver renoveringen for mine egne penge, fortæller Annegrethe, der er chokeret over at hun heller ikke har fået svar på de spørgsmål hun har stilet til fsb og de løsningsmodeller hun kommer med.

-Det virker som et kæmpe ressourcespil. Som jeg ser det, så er der mange ude hos os, der ikke har begreb om, hvordan det er at bo i en lejlighed.

Der er mange herude, der aldrig lufter ud, de tørrer tøj rundt omkring i lejligheden, laver mad uden udluftning og så er der væg til væg tæpper og sække og aviser for ruderne. Det er da ikke sundt at bo på den måde. Jeg har foreslået fsb at lave en video, hvor de viser, hvad der skal til for at lejligheden forbliver sund. De synes, det er en god ide, men der sker ingenting, fortæller Annegrethe, der synes at pengene fra Landsbyggefonden kan bruges på en bedre måde.

-Vi kan bruge penge på at udbedre fundamentet, isolere loft og hulrum, men det er de ikke lydhør for, siger Annegrethe, der håber at folk vil dukke op og afgive deres stemme i maj-juni måned.

Der er stadig beboerdemokrati

Områdeleder for Tingbjerg Forum, Flemming Stenhøj Andersen, anskuer problemerne på en lidt anden måde.

-Vi har haft rådgivere ude i lejlighederne og i halvdelen af dem, er der skimmelsvamp. Konstruktionen af skabene er ikke hensigtsmæssige. Lejlighederne blev bygget på en tid, hvor der ikke var ventilation, og isolationen meget begrænset. Det er blandt andet en af grundene til skimmelsvamp, fortæller Flemming Stenhøj Andersen, der mener at man i fsb har gjort alt for at undervise beboerne i, hvordan man kan undgå skimmelsvamp. Men det har åbenbart ikke hjulpet og man vil gerne i boligforeningen søger for, at lejlighederne bliver mere robuste.

-Jeg ved godt, at der er beboere, som ikke har problem med skimmelsvamp, men vi kan ikke bare udvælge nogle lejligheder, som skal renoveres. Vi har en helhedsplan og har nu fået økonomisk tilskud for Landsbyggefonden, fortæller Flemming Stenhøj Andersen, der godt vil indrømme, at det er en svær kommunikationsopgave, som fsb er kommet på.

-Der er mange bekymringer i denne sag, men vi skal jo varetage alle beboeres interesse. Jeg håber at alle dem, som har skrevet under vil komme til møderne, vi holder i løbet af de næste måneder, og jeg håber, de i sidste ende ser det som et godt tilbud, siger Flemming Stenhøj Andersen.

-Det er vigtigt for mig at sige, at jeg håber beboerne vil vente med at fælde den endelig dom, til vi præscist kan fortælle dem, hvad der kommer til at ske, siger Flemming Stenhøj Andersen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top