”Vi flyver mens vi bygger flyet”
Klub-i-Voldparken-04-15.jpg
Lisette Willeforte Rasmussen og Jesper Willeforte brænder for at give unge mennesker små og store succeser i livet. Foto: Kaj Bonne
Lisette og Jesper fonder hele tiden kreative projekter

“Vi udvikler løbende projekter som gavner de unge i bydelen. Vi er sociale innovatører og iværksættere,” forklarer Lisette Willeforte Rasmussen, der sammen med sin mand Jesper Willeforte driver Livsbanen i Energicenter Voldparken. Et socialøkonomisk kreativt projekt for unge mennesker mellem 7 og 18 år.

Jesper og Lisette er ildsjæle og arbejdet med de unge i bydelen er en livsstil. Noget de har arbejdet for i flere år. Deres møde med de unge startede som frivilligt arbejde.

“Vi mødte faktisk hinanden i Natteravnene i Brønshøj. Vi var begge to frivillige og gik rundt og snakkede med de unge,” fortæller Lisette.

Parret blev gift, og ønskede at gøre noget for alle de unge, der bare gik rundt på gaden. Unge de mødte under det frivillige arbejde som natteravne.

 

Musikken som idé

“Jeg har altid været i den kreative verden og har musikerbaggrund. Jeg var blandt andet pioner inden for hiphop og var med i Danmarks første rapband McEinar, der sang på dansk,” fortæller Jesper. Hans viden og engagement indenfor musikverdenen har altid været høj.

“Vores tanker var at etablere et kreativt tilbud som pædagogisk værktøj til at nå de unge. Vi anede ikke om det holdt, så vi startede med et udtænke et pilotprojekt – en workshop, hvor de unge skulle lave musik,” fortæller Lisette, der dengang søgte om økonomiske midler via lokaludvalget og områdefornyelsen. Og det lykkedes at få penge.

“Vi fik ikke selv løn. Pengene gik til konsulenter, der skulle undervise og til forplejning. Vi satte projektet op frivilligt for at se, om der overhovedet var interesse for det.”

Workshoppen blev en succes, og der mødte mange unge op i de dengang næsten tomme lokaler i Energicenter Voldparken.

 

Afhængige af fondspenge

“Efter workshoppen fik områdefornyelsen øje på os. De kunne se et potentiale i idéen og bad os give et bud på omkostninger, hvis projektet skulle køre et helt år,” fortæller Lisette, der efterfølgende lavede en forretningsplan og et budget. Områdefornyelsen bevilligede penge til det første år, og parret fik bevilliget lokaler på Energicenter Voldparken. Det var starten på Livsbanen.

“Jeg sagde mit job op og gik ind i projektet på fuld tid,” fortæller Jesper. Lisette arbejdede stadig frivilligt samtidig med hendes selvstændige konsulentvirksomhed ved siden af.

“Der var meget at se til. Vi har hele tiden skulle finde penge, så vi kunne fortsætte, når de andre midler var brugt,” fortæller Lisette, der har lagt rigtig mange frivillige timer i projektet.

“Det var et sats for os begge to, men vi ønskede sådan at det kunne lykkes.”

Parret har indtil videre haft mere end succes. De har løbende fået etableret flere og flere tilbud til de unge. Blandt andet musik, filmaktiviteter, aftenbold og feriecamp.

“Jesper får hele tiden nye idéer, fordi han kan se behovene hos de unge, og så søger vi fondsmidler, så vi kan gennemføre det. Vi ved faktisk aldrig hvor lang tid, vi kan fortsætte, for vi skal hele tiden finde pengene,” fortæller Lisette, der derfor sammen med Jesper har lavet sloganet “vi flyver mens vi bygger flyet”.

Parret har høje ambitioner, og det er vigtigt for dem at projekterne er af meget høj faglig kvalitet.

“Vi hyrer dygtige undervisere ind. Det betyder, at de unge får nogle virkelig gode og succesrige oplevelser. De får for eksempel lavet musik og videoer, de er stolte af. Og det smitter af på deres selvfølelse,” fortæller Jesper.

Succes avler succes

Der er ingen tvivl om at Jesper og Lisette driver projekterne, fordi de ikke kan lade være. For selvom de nu får løn i Livsbanens projekter, så modsvarer det sjældent de timer, de lægger i arbejdet.

“Vi gør det ikke for pengene. Vi er drevet at se børn og unge mennesker vokse, og det gør de igennem Livsbanen,” fortæller Lisette, der sammen med Jesper sætter stor pris på den frihed og mulighed, der er ved at styre projekterne selv. Også selvom det betyder, at der altid er en usikkerhed om fremtidens økonomi.

“Det er noget helt andet end at være ansat. Vi kan gå efter det, vi tror på, fordi vi ikke er topstyret. Vi har et helt præcist formål med at være til stede. Vi tror på, at hvis børn og unge oplever succes et sted i deres liv, så smitter det også af andre steder. Vi går efter at give de unge succesoplevelser, så de får en god spiral udenfor Livsbanen,” forklarer Lisette og tilføjer at parret hver for sig har to børn fra tidligere parforhold, men sammen de har 200 igennem Livsbanen.

“Vi brænder for mangfoldighed og forskellighed og for at vise unge mennesker, at der altid er muligheder og andre veje end de negative,” fortæller Jesper.

Både Jesper og Lisette lægger vægt på, at det både er de små og store succeser, der vægter.

“For nogle handler det bare om, at gå fra at tro de ikke er noget til at mærke, at det er de,” forklarer Jesper.

Parret er stolte af Tyrhan, der startede i Livsbanen som en meget genert dreng, der ikke helt troede på sig selv. Efter noget tid endte han i MGP blandt finalisterne.

“Da vi havde haft Tyrhan i Livsbanen et stykke tid, opfordrede vi ham til at skrive sin egen rap sang – om sin egen historie. Han var modig og gjorde det. Han gik hele vejen blandt 550 ansøgninger, og det var en fantastisk rejse for ham. Noget der præger hans livsindstilling fremover,” fortæller Jesper.

Om Jesper og Lisette

Jesper Willeforte er Livsbanens kreative leder. Han har hele sit liv beskæftiget sig med kreativitet på flere plan. Lisette Willeforte Rasmussen er Livsbanens administrative leder med en baggrund indenfor administration, udvikling og ledelse af processer, projekter, individer og grupper.

Om livsbanen:

Livsbanen er en folkeoplysende forening, der har cirka 20 frivillige, 25 ansatte og 200 brugere. Livsbanens grundtanke er, at hvis du får succes på ét område, kan du også finde ind til troen på dig selv og få succes på andre områder. 
Via kreative tilbud som rap, musik, film og multimedieproduktion i studier og via fysiske og kreative aktiviteter i FerieCamps og i en fodboldklub, FC Livsbanen, får unge i udsatte positioner faglige og sociale succesoplevelser. Aktiviteterne ledes af professionelle konsulenter, som lever af deres kreativitet og deres sport. De unge møder voksne rollemodeller og får oplevelsen af at være god til noget. Det giver de unge troen på, at de også kan få succes i andre sammenhænge – i skolen, jobmæssigt og privat. Livsbanen har tilbud i Husum, på amager, i Sydhavnen og på Nørrebro.

Læs mere på www.Livsbanen.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top