Natteliv i mosen
mosen-Mike-Kelly.jpg
Mørket sænker sig over Utterslev Mose. Foto: Mike Kelly
Nattemørke er enormt vigtigt for naturen. Den naturlige rytme af dag og nat afspejler sig i høj grad plante- og dyrlivets livscyklus. Flagermus jager natelskende insekter, pindsvind udfører deres travle natarbejde og uglernes ’dag’ starter først når solen går ned. Det er mørket som er en vigtig forklaring på at vores bydel er så god […]

Nattemørke er enormt vigtigt for naturen. Den naturlige rytme af dag og nat afspejler sig i høj grad plante- og dyrlivets livscyklus. Flagermus jager natelskende insekter, pindsvind udfører deres travle natarbejde og uglernes ’dag’ starter først når solen går ned. Det er mørket som er en vigtig forklaring på at vores bydel er så god for natur. Vestvolden og Utterslev Mose er dejlige mørke steder og det er ikke kun fordi man har glemt belysning. Man har vidst i årevis hvor vigtigt det er at begrænse lysforurening.

Kommunes ’Belysningsmasterplan for København’, der føres ud i livet i år, er spændende, fordi man her tager hensyn til både sikkerhed og tryghed for borgerne og samtidig tager hensyn til naturen. Strategien siger bl.a. at “Lysforurening forstyrrer naturlige økosystemer og er blevet en alvorlig udfordring for deres bevarelse. Kunstig belysning spiller en særligt fremtrædende rolle for, at man ser en aftagende mængde af insekter, fugle, flagermus, frøer m.fl. i urbane områder.”

I dag er Kirkemosen særlig velbeskyttet fra lysforurening, da den er omringet af baghaver og de gadelygter, der lyser fra Hareskovvejen og Pilesvinget er afskærmet af en del beplantning. I Kirkemosens nattemørke vrimler det med liv – både i vandet, til lands og i luften. Denne rigdom anerkendes af Kommunen via deres Bynaturindeks der placerer Kirkemosen i toppen af 22 grønne område i byen. At Kirkemosen er så god for naturen skyldes flere faktorer som god vandkvalitet og vegetation, men mørket er også afgørende.

Kunstigt lys tiltrækker insekter – især fra vandområder – og resultatet er, at op imod en tredjedel dør. Det er fordi de sværmer nytteløse omkring lamperne, mens de bør være på jagt efter mad. Insekterne er flagermusenes mad og så bliver de også snydt.

Lysforurening bekæmpes nu i mange lande på grund af nabogene fra kunstig belysning og dens negativ påvirkning af natur. Ude over det er stjernehimlen ved at gå tabt i mange byområde. For at kunne opleve noget så enkelt som Mælkevejen bliver byboer tvunget væk fra byen. Derfor bliver de nattemørke område som Utterslev Mose og Kirkemosen vigtige for mennesker der vil opleve natur i både det nære og fjerne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top