Husum-knægt filmer opførelsen af Korsbæk
korsbæk1.jpg
Nætterne bliver også taget i brug for at blive færdig til åbningen af Korsbæk den 30.april.-Vi bliver færdige til tiden, lover Torben Træsko flankeret af Anders Dylov og Henrik V. Pedersen. Foto: Dorthe Brandborg
Den 30. april står Matador-byen klar på Bakken

Der bliver slået søm i. Der males. Der sættes vægge op. Der hamres. Og der regeres. Vi er tæt på, at halvdelen af april er gået – og der kun 14 dage til, så skal Korsbæk stå klar på Bakken. Korsbæk er endnu en kæmpe byggeplads, men der arbejdes på højtryk, og Korsbæk er så småt ved at tage form.

Blandt tømrere, murere, elektrikere, snedkere og malere går Henrik V. Pedersen rundt sammen med filmfotograf Anders Dylov. De er i færd med at dokumentere opførelsen af den by, som vi danskere elsker højest af alle danske byer: Korsbæk.

Henrik V. Pedersen, der har firmaet H.V. Produktion, er opvokset på Veksøvej og gik på Husum Skole, og den gamle Husum-knægt er stolt over, at han blev udvalgt til at forestå produktionen af den film, der skal vises i forbindelse med rundvisningerne af Matador-byen på Bakken.

– Det er fantastisk at med til. Anders og jeg dokumenterer et stykke historie, som næsten alle danskere har et forhold til. Vi gør os umage, for det er et ærefuldt hverv, som vi har overdraget, siger den 62-årige Henrik V. Pedersen, der i 43 år var ansat på Danmarks Radio – og de sidste mange år som produktionsleder, hvor han blandt meget andet producerede Meyers Køkken.

Korsbæk er oprindelig en fiktiv by beliggende på Sjælland. Den var omdrejningspunktet i den legendariske tv-serie Matador. Navnet Korsbæk er sammensat af de sjællandske bynavne Korsør og Holbæk, men egentlig minder Korsbæk mest om Roskilde, hvor seriens skaber Lise Nørgaard voksede op.

Men nu bevæger Korsbæk sig fra det fiktive univers og over til skinbarlige sande, verden under navnet “Korsbæk på Bakken”. Den gamle forlystelsespark ved Dyrehaven lægger areal til, og Torben “Træsko” Pedersen er bygherre.

Torben “Træsko” kaldes også for “Kongen af Bakken”. Han ejer adskillige restauranter på Bakken, men han vel nok mest kendt for Cirkusrevyen, som han har været direktør for siden 1985.

Der bliver hevet og revet i Torben “Træsko” fra alle sider. Men han tager postyrret med knusende ro. Man kan ikke se på ham, at Cirkusrevyen snart skal vælte Bakken, men små to uger tidligere bliver det “Korsbæk på Bakken” som får hele landets opmærksomhed.

– Håndværkerne har fortalt os, at de bliver færdige. Det stoler jeg på. Indtil videre har Vorherre været med os, så det skal nok gå, siger manden bag “Korsbæk på Bakken”.

Torben “Træsko” Pedersen fik ideen til at opføre Korsbæk på Bakken for tre år siden. Derefter gik den første tid med at indhente tilladelser hos blandt andre Lise Nørgaard og Danmarks Radio. Herefter skulle finansieringen falde på plads:
– Det blev meget dyrere, end vi oprindeligt forestillede os. Så måtte jeg en tur i banken igen, fortæller Torben “Træsko”, der ikke vil fortælle nøjagtigt hvor mange millionerne han har postet i projektet: – Men det er mange!

Nogle af pengene er også brugt til indkøb af de oprindelige rekvisitter fra Matador, så man får set den ægte version af grisehandlerens bil, af budcyklen og af Mads Andersen-Skjerns bil. Det er også de rigtige møbler i familien Varnæs’ spisestue.

I “Korsbæk på Bakken” satses på mange forskellige strenge. Der er restauranter, underholdning, rundvisninger og mange andre aktiviteter. Der er i hele sæsonen ansat 12 skuespillere, og der over 100 ansatte til at tage imod gæster, kunder og interesserede.

Under hele Korsbæk by er der opført et kæmpe køkken. Postgaarden har plads til 350 spisende gæster under fornemme forhold. Overtjener Olsen vil styre med hård hånd, og mens maden indtages, vil der være let hyggemusik. På Jernbane Restauranten kan den folkelige kultur opleves, sådan som den blev leveret af grisehandleren, Røde og Fede til tjener Boldts kvikke bemærkninger. Hos familien Varnæs er det muligt at bestille den perfekte middag, hvor intet er overladt til tilfældighederne:

– Hos Varnæs har vi lavet en restaurant, der minder om 1. th i Herluf Trolles Gade. Folk føler, at de sidder i et privat hjem. I øvrigt så har vores køkkenchef Stig Bundgaard lovet, at vi selv laver 97 procent af al vores mad. Vi har et madmanifest, hvor vi sætter dyrevelfærd og kvalitet i fokus, siger Torben “Træsko”.

Indtil videre har 54.000 danskere reserveret plads i Korsbæk. Åbningsdagen torsdag den 30. april bliver ganske særlig. Damplokomotivet som vi kender fra Korsbæk ankommer til Klampenborg Station med 300 passagerer, og der er inviteret 600-700 mennesker til åbningen.

– Vi vil forsøge at skaffe plads til alle. Det er ikke meningen, at danskerne holdes ude af Korsbæk, siger Torben “Træsko”.

Hvis du vil opleve Korsbæk, så er en rundvisning til en hundredkroneseddel en god idé. Måske du får Henrik V. Pedersen som guide, for han bliver rundviser Korsbæk: – Det glæder jeg mig til. Det bliver herligt!

Korsbæk Oversigt

1) Butikken. Køb et Korsbækminde – her finder du alt om Matador.

2) H. Nicolaisen. Barber & Frisør – få trimmet skægget i Korsbæks herresalon.

3) Lauras Køkken. Spis frokost eller aftensmad i kokkepigens kendte køkken.

4) Hos Varnæs. Nyd eftermiddagsteen, frokosten eller en intim middag i de smukke stuer.

5) Helge Hansen. Kolonial, Vin & Delikatesser – lad dig forføre af de mange dufte.

6) Postgaarden. Den mondæne restaurant serverer smørrebrød og festmiddage.

7) Jernbane Restauranten. Tjener Boldt byder på håndmadder og danske retter.

8) Andelsbageriet. Brød, kager og andet bagværk – nyd det her eller tag det med hjem.

9) Slagter Gaarden. Smørrebrød og slagterens pølser – eller køb en frokostkurv med.

10) N.P. Nielsen Cykler. Lej en cykel – tag på picnic i Dyrehaven.

11) Katrines Gaard. Nyd alt det bedste fra det gammeldags, traditionelle landkøkken.

12) Larsens Lokum. Kig ind i grisehandler Larsens private og humoristiske galleri.

13) Skjerns Magasin. Nyd en øl eller et glas vin i den hyggelige beværtning.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top