En jagt på gamle mennesker
marianne-vestergaard-nielsen.jpg
Marianne Vestergaard Nielsen drager afsted på sin cykel for at hjælpe ældre, der har svært ved det digitale. Foto: Privat
De analoge ældre kommer i klemme, selv om de er fritaget fra digital post. De skal nemlig stadig søge f.eks. boligsikring over internettet. Folketinget behandler 7. april en lovændring, der vil gøre fritagelsen generel.

Endelig tegner der sig et lille lys i digitaliseringens mørke for analoge borgere. Den fritagelse, særligt ældre har fået for den digitale post, ændrer ikke ved, at f.eks. lægeskift og flytning af folkeregisteradresse skal foregå via internettet. Så på den ene side er borgerne sluppet for e-post, men på alle andre områder er de alligevel tvunget til tastaturet.

– Jeg har hjulpet flere, der på den måde har følt sig ‘snydt’. De troede, de slap for det digitale bøvl, men havner alligevel i saksen og ringer så til mig, siger Marianne Vestergaard Nielsen fra Din e-hjælp. Siden digitaliseringen trådte i kraft i efteråret 2014, har hun cyklet rundt og hjulpet kunder i bl.a. Vanløse og Brønshøj, der føler sig usikre og frustrerede foran pc’en.

En af dem er 87-årige Ruth Jørgensen, der håber, at loven bliver ændret, så fritagelse for den digitale post også vil befri borgeren for digital selvbetjening generelt.

– Det er klart, at dem, der er fritaget, ikke bare skal kules ned efter at have knoklet et helt liv for så at ende som kontordame for det offentlige. Det er en jagt på os gamle mennesker, siger Ruth Jørgensen, der gerne vil leve livet uden computer og stadig får sin post på papir.

Hun bliver bakket op af Jørgen Fischer, der er landsformand for Danske Seniorer.

– Fritagelse for digital post bør gælde generelt og resten af personens liv. Det er absurd, at nogen, der f.eks. er fritaget på grund af demens, samtidig skal være i stand til at betjene sig selv på nettet, siger Jørgen Fischer.

Digitaliseringsstyrelsens seneste tal fra uge 12 viser, at 42.809 borgere i Københavns Kommune i dag er fritaget for digital post. Det er Enhedslistens lovændringsforslag, der behandles i Folketinget tirsdag 7. april.

Kontakt indehaver af Din e-hjælp Marianne Vestergaard Nielsen på 30 28 84 74

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top