Ørelægen i Brønshøj – er også en klinik for svimmelhed
Svimmelhed-13-15.jpg
Audiologassistenterne Elisabeth og Christina sammen med ørelæge Bjarne Hansen. Foto: Kaj Bonne
"Der er rigtig mange mennesker, der lider af svimmelhed," fortæller Bjarne Hansen, der ejer ørelægeklinikken i Brønshøj. Ønsket om at kunne hjælpe de mange patienter fik ham til at oprette en svimmelhedsklinik i Brønshøj

“Tidligere skulle svimle patienter udredes og behandles på Rigshospitalet, og der kunne godt være op til et års ventetid, derfor føles det godt nu at have fået mulighed for at hjælpe borgerne i lokalområdet til hurtigere undersøgelse og behandling, fortæller Bjarne Hansen.

Svimmelhed tager tid

Svimmelhedsklinikken ligger ligesom ørelægeklinikken også på Brønshøj Torv, og der er ansat tre audiologiassistenter, der hjælper med udredning og behandling.

“At udrede årsagen til svimmelhed kan være tidsrøvende. Derfor er det godt, at der nu findes udstyr, som med stor sikkerhed kan konstatere, om det drejer sig om en ørelidelse som vi kan behandle eller det skyldes en anden lidelse, hvor patienten skal videre til et andet speciale,” fortæller Bjarne Hansen, der har et godt samarbejde med de praktiserende læger i lokalområdet.

Proceduren i øreklinikken er sådan, at alle patienter starter med en konsultation hos Bjarne. I nogle tilfælde kan han selv finde årsagen umiddelbart og behandle med det samme. I andre tilfælde kræver det længere udredning og behandling. I de tilfælde fortsætter patienten på svimmelhedsklinikken.

Øresten er hyppig

“En af de hyppigste årsager til svimmelhed er det man kalder øresten. Det er små stykker kalcium, der løsriver sig i det indre øre og lægger sig ud i buegangene. Det giver svimmelhed. Mange gange tager det ganske kort tid at sætte på plads, hvis man finder ud af, at det er årsagen. Det handler om at lave nogle bestemte og præcise bevægelser med hoved og nakke, og så lægger ørestenen sig på plads og svimmelheden er væk,” forklarer Bjarne Hansen.

“Det føles nogen gange som om jeg er medicinmand, der på bedste voodoo-stil bibringer patienten det mirakel at gå svimmel ind i klinikken og rask ud trods for flere års svimmelhed. Der er selvfølgelig også masser af patienter, hvor det ikke går så let, men er nødsaget til at bliver fulgt i længere tid.”

Et overset problem

Ifølge Bjarne Hansen er øresten et overset problem. 2,5 % af befolkningen vil på et tidspunkt i deres liv døje med svimmelhed, og udredningen foregår via de praktiserende læger, som tager diverse blodprøver og test på klinikken for at udelukke forskellige andre nærliggende sygdomme, men hvis de ikke finder årsagen herved, er de praktiserende læger meget opmærksomme på at få udredt, om det måske kan skyldes øresten.

Bjarne Hansen håber på mere opmærksomhed på emnet, for svimmelhed er et problem, der betyder meget for den enkelte. Han beskriver det som værende en særdeles ubehagelig livsledsager.

“Der er mange, specielt ældre mennesker, der går rundt og lever med en svimmelhed som et årelangt dilemma. De tror ikke, der kan gøres noget ved det. Man mener, at mange af de fald, der sker for ældre mennesker skyldes svimmelhed og dårlig balance på grund af øresten eller dårlig hørelse. Det er synd, når der faktisk er så gode behandlingsmuligheder både med behandling af øresten og høreapparater,” fortæller Bjarne Hansen og fastslår at svimmelhed og nedsat hørelse hos ældre kan have store konsekvenser på livskvaliteten.

“Folk holder sig inden døre og er mindre aktive, hvis de føler sig svimle og evt. dårligt hørende. Det kan resultere i inaktivitet og ensomhed. En negativ spiral for den enkelte.”

Vigtig viden – hvad er en øresten?

Øresten er små krystaller af kalciumcarbonat kombineret med proteiner – også kaldet “kalksten” eller “øregrus”. Nogle gange løsner øresten sig og bevæger sig ud i buegangene i det indre øre. Det giver svimmelhed. Ørestenssvimmelhed er den hyppigste form for svimmelhed, hvis man altså ser bort fra åbenlyse årsager såsom at dreje hurtigt rundt om sig selv eller at tage en tur i rutsjebanen.

Hvad er svimmelhed?

Svimmelhed er et symptom, der kan have mange årsager. Svimmelhed opleves ofte som en følelse af at verden kører rundt, gynger eller en fornemmelse af at omgivelserne bevæger sig. Svimmelhed er meget almindeligt, og forekomsten stiger med alderen. Mange ældre mennesker oplever episoder med svimmelhed. Man holder balancen ved hjælp af flere sanser samtidigt. Både synet, ligevægtssystemet i det indre øre og lillehjernen samt fodsålens følsomhed bidrager med informationer til det at holde balancen. Svimmelhed opstår når en eller flere af disse sanser er svækkede for eksempel ved virus på balancenerven, øresygdomme, synsproblemer og ved forskellige neurologiske sygdomme. Svimmelhed kan også opstå ved mere diffus påvirkning af hjernen, fx ved alkoholpåvirkning, medicinbivirkninger, sukkersyge, dehydrering, blodmangel, hjertesygdomme m.fl. samt ved psykisk sygdom, stress og nervøsitet. Fordi der kan være så mange årsager, kan det være en tidsrøver at finde den præcise årsag til svimmelheden.

Om Ørelægen i Brønshøj

Ørelægen i Brønshøj er en offentlig klinik. Klinikken er drevet er ørelæge Bjarne Hansen og sygeplejerske Hanne Hermansen. Speciallægeklinikken har hovedsæde på 1. sal og ligger lige ovenover Ørelægens Hørehjælp på Frederikssundsvej. På Brønshøjvej på den anden side af Brønshøj Torv er der indrettet lokaliteter til udredning og behandling af svimmelhed samt udlevering af høreapparater.

 

4 kommentarer om “Ørelægen i Brønshøj – er også en klinik for svimmelhed”

 1. Tonny S siger:

  kan man bare bestille tid – henvisning – gratis?

 2. Birthe Bjørlie siger:

  Henvist fra læge hvad er jeres tlf nr?

 3. Hanne Steffensen siger:

  Kan jeg bestille tid uden henvisning ved behandling for øresten?
  Er det gratis?

 4. Lisanne Jeanet Fischer siger:

  Jeg har efterhånden ringet mange gange og kan ikke få kontakt – opringning meldes kort tid optaget og derefter afbrydes forbindelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top