Martin A. Hansen (2)
Gammel-mand1.jpg
Sommeridyl i haven på Skolevangen 21 i 1942 – glemt er for en stund vinterens mangel på brændsel.
Foråret 1940 bød på store forandringer i Martin A. Hansens liv. Han var nu lærer på Kapelvejens Skole, hvortil han dog ikke agtede at møde op den 9. april, da han lå i sengen med stærk feber i lejligheden på Fjenneslevvej, 3. sal. Lægens dom lød på angina pectoris, måske en følge af digterens dobbeltarbejde […]

Foråret 1940 bød på store forandringer i Martin A. Hansens liv. Han var nu lærer på Kapelvejens Skole, hvortil han dog ikke agtede at møde op den 9. april, da han lå i sengen med stærk feber i lejligheden på Fjenneslevvej, 3. sal. Lægens dom lød på angina pectoris, måske en følge af digterens dobbeltarbejde som skolelærer om dagen og forfatter af den store roman “Jonatans rejse” om natten – et arbejde som på denne tid ikke rigtigt ville lykkes for ham. Klokken syv om morgenen blev han nu alligevel vækket af sin hustru Vera. Fra deres altan undrede de sig over først syv store fly og snart efter ni andre, der tegnede en skæbnesvanger skitse på himlen over Brønshøj. Da Vera kort efter ringede til skolens inspektør for at melde sin mand syg, fik hun den bitre besked, at København tidligt på morgenen var blevet besat af tyske tropper.

Martin A. Hansen var dengang kun 30 år, og det blev et traume for ham, at der ikke blev kaldt på ham i fædrelandets skæbnestund – han var indrulleret i reserven, men i afgørelsens time hang hans uniform uvirksomt i skabet.

Både Vera og Martin tørstede efter at få deres eget hus og have, og den 17. juni kunne slutsedlen underskrives på køb af villaen i Skolevangen 21 – ved Hareskovvej og kun et par hundrede meter fra Kirkemosen og Utterslev Mose. På den ene side var der tale om et genialt køb, idet huset dels lå i naturskønne omgivelser, som bondesønnen fra Stevns dårligt kunne undvære, dels meget tæt på hans arbejdsplads og det kulturelle miljø inde i København. På den anden side blev stedet noget af en pestilens, fordi det kneb med økonomien. En folkeskolelærers løn strakte ikke til en sådan luksus dengang, og dertil kom voldsomt store udgifter til brændsel som følge af de ekstremt kolde vintre under besættelsen. Han måtte slide som et bæst med noveller og artikler, alt imens “Jonatans rejse” trak ud – og det var noget nær en katastrofe, når han for eksempel fik en kronik retur. Da så endelig romanen udkom i efteråret 1941, blev den langt fra nogen stor succes hos kritikerne – en enkelt kaldte den endda “tyggegummi”! Men som sin romanhelt, den store, godmodige smed Jonatan, sled lille seje Martin videre mod alverdens dårligdom – og ikke uden belønning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top