Kreative kvinder med sans for fællesskab
Kartellet-10-151.jpg
Alle har jobs ved siden af. Det er ikke noget, man kan leve af. Men der er da nogen, som tjener mere end andre. På billedet ses 9 af medlemmerne. Øverst fra venstre, Gitte Reffelt, Anne Schaub, Ditte Petersen, Tove Franck, Mette Jessen, Ella Bahne, Gitte Smits, Lizzie Dam og Anne Rævehøj. Foto: Kaj Bonne
På Frederikssundsvej 157 ligger Design Kartellet - en helt særlig butik, med en helt særlig historie. Ella Bahne er én af idemændene bag butikken, der er opbygget med andelstanken i baghovedet

Hvis man lige mangler den butik, som man går og drømmer om at finde i sit lokalområde, og der står for mange ledige butikslokaler, så åbner man da bare selv én!

Det var den ide Ella Bahne gik og legede med, da hun med sin familie flyttede fra indre København og ud til Brønshøj.

-Flere af mine veninder var også flyttet med deres familier til Brønshøj, og vi blev ret hurtigt enige om, manglede butikker, hvor vi kunne handle de ting, som vi havde lyst til at købe, fortæller 39-årige Ella Bahne, der både er uddannet sygeplejerske og beklædningsdesigner.

-Jeg legede med tanken om at have en butik, hvor jeg kunne prøve mine designs af. Men jeg var jo ikke interesseret i at satse alt, så derfor var tanken om at være flere om en butik også det, der tændte mig.

-Det startede med, at vi var tre kreative, som lejede et lille lokale og solgte de produkter, vi hver især havde lavet. Det var så egne vare, som man tjente på, fortæller Ella Bahne, der ud over at stå i butikken også havde job som handicaphjælper.

Det gik rigtig godt i butikken, og Ella Bahne og hendes kolleger blev taget godt imod i lokalområdet. Butikken blev hurtigt et mødested for mange, der kom og sludrede og fik en kop kaffe. Det kreative fællesskab blomstrede og ideen udviklede sig pludseligt til noget større.

Vokseværk

Pigerne var ved at få et platform i lokalmiljøet og drømmen om at udvide kom på tale.

– Ideen var nu, at samle flere kreative mennesker som så skulle drive butikken. Jeg undersøgte mulighederne, men det var ikke til at finde andre, som havde gjort det samme. Dog fandt jeg en butik i København, hvor jeg kunne søge lidt inspiration og hjælp til, hvordan man kom i gang. Vi skulle for alvor til at finde andre, som også ønskede at hoppe med på vognen. Heldigvis havde vi små børn, så vores netværk var stort gennem skoler og børnehaver, fortæller Ella Bahne, der arrangerede sit første møde hjemme i sit køkken.

De fleste synes det var en fantastisk ide. Der kom 17 til mødet og inden længe havde butikken de første 12 medlemmer. Vi fandt et nyt lokale på Frederikssundsvej 157. Foreningen fik en bestyrelse med en formand, eget CVR nummer, der blev betalt kontingent, som skulle dække alt fra dankortterminal, kaffe, indpakningspapir og rengøringsartikler. Konceptet var klart og i 2011 var foreningen stiftet.

-Det har været så spændende at være en del af, fastslår Ella Bahne, med et stort smil.

Deler gerne min viden

Hun er glad for sin hverdag og for de omkring 3 vagter hun har i butikken om måneden. Udover også at være formand for Design Kartellet arbejder hun stadigvæk som handicaphjælper.

-Det er jo ikke noget, vi bliver rige af, så der skal jo en fast indtægt til. Nogle medlemmer tjener pænt, men det afhænger jo også af, hvor mange vare, man har at sælge. Hver måned afholder vi butiksmøde, hvor vi blandt lægger vagtplaner og taler om, hvilke veje vi skal gå. Det hele foregår meget demokratisk, siger Ella Bahne.

Det der egentlig startede for sjovt, er i dag blevet et helt særligt fællesskab. Det er gået op for Ella Bahne og hendes kolleger i Design Kartellet, at folk er glade for at komme i butikken, og for de vare, som sælges.

-Jeg vil gerne opfordre andre til at åbne en forretning efter samme koncept som vi har. Der står så mange tomme lokaler rundt omkring. Jeg gemmer ikke min viden, så hvis der er nogen, der har en god ide, så deler jeg gerne ud af min viden, fastslår Ella Bahne.

 

Design Kartellet

Har åbent fra 10-18 på hverdage og lørdage fra 10-14

Der er max plads til 18 medlemmer i Design Kartellet. Lige nu er der 16 medlemmer.

Fællesskabet tænker også på at udvide med design workshops og foredrag.

Der bliver solgt egne designs, men der bliver også solgt masser af ting fra andre kunstnere.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top