Martin A. Hansen (1)
SKMBT_C20315021215390.jpg
I sommeren 1940 flyttede Vera og Martin A. Hansen samt deres da et år gamle Hans-Ole ind i villaen på Skolevangen 21 (ved Hareskovvej).
Siden nytår har der udspillet sig en litterær debat som følge af, at en arbejdsgruppe for ”Nye Fælles Mål” for folkeskolen og gymnasiet har smidt Martin A. Hansen og Klaus Rifbjerg ud af den obligatoriske fælleskanon. Denne kanon rummer 15 punkter, ”folkeviser” og fjorten forfattere, hvoraf de to nævnte nu skal erstattes af Tove Ditlevsen […]

Siden nytår har der udspillet sig en litterær debat som følge af, at en arbejdsgruppe for ”Nye Fælles Mål” for folkeskolen og gymnasiet har smidt Martin A. Hansen og Klaus Rifbjerg ud af den obligatoriske fælleskanon. Denne kanon rummer 15 punkter, ”folkeviser” og fjorten forfattere, hvoraf de to nævnte nu skal erstattes af Tove Ditlevsen og Henrik Ibsen. Ændringen har fået adskillige litterater til at fare i blækhuset, blandt andet Torben Weinreich, der er professor i børnelitteratur og skattet for sine bøger og artikler om Bjarne Reuters børnebøger om Buster og Bjørn med flere, der som bekendt bor i Brønshøj. I sin leder ”Kanon-svigt” i Kristeligt Dagblad den 20. januar sammenfatter Michael Bach Henriksen de kritiske litteraters argumenter med dette overordnede synspunkt: ”Den politiske korrekthed breder sig i skolemiljøet.”

Jeg skal ikke her gå nærmere ind i debatten – blot udtrykke min ærgrelse over at den efter min mening største forfatter, som har boet og virket i Brønshøj, Martin A. Hansen (1909-1955), med den nævnte ændring er forsøgt kørt ud på glemselens sidespor. Lad mig her gøre mit for at få ham tilbage på hovedsporet.

Martin A. Hansen voksede op på Stevns, men flyttede i 1931 til Brønshøj, da han blev ansat som lærer på Frederikssundsvejens Skole. De første fire år boede han så forskellige steder som Beldringevej 2, Tølløsevej 12 og Næsbyholmvej 2, indtil han blev gift med sin Vera i 1935 og flyttede ind i lejligheden på Fjenneslevvej 16, 3. sal. Samme år udkom hans første roman ”Nu opgiver han”, der med en vis sympati skildrer det kollektive landbrug. Men i fortsættelsen, romanen ”Kolonien”, der udkom i 1937, gør han op med den kommunistiske utopi ved at skildre kollektivets sammenbrud som konsekvens af den egoismens snare, som selv de største idealister falder i.

Med den 2. verdenskrigs udbrud i 1939 og Danmarks besættelse i 1940 skete der et markant skifte i Martin A. Hansens forfatterskab – som nok er en fortsættelse værd!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top