Da Bellahøj fik lærkevinger
Hist.-SKMBT_C20315011414190.jpg
Blandt Landbrugsudstillingens utallige initiativer var Lilleputbyen, blandt andet med en model af Brønshøj Kirke, som Christian X og forstander P. N. Gaardmand her passerer. Foto: Foto: Privat.
Af Kaare Vissing I 1938 fejrede man 150-året for stavnsbåndets ophævelse med manér på mange måder overalt i Danmark – mest storartet foregik det med den stort anlagte Landbrugsudstilling på Bellahøj i dagene 17.-26. juni. Udstillingen blev åbnet officielt lørdag den 18. juni af kong Christian X – dagen efter at den reelt var åbnet. […]

Af Kaare Vissing

I 1938 fejrede man 150-året for stavnsbåndets ophævelse med manér på mange måder overalt i Danmark – mest storartet foregik det med den stort anlagte Landbrugsudstilling på Bellahøj i dagene 17.-26. juni. Udstillingen blev åbnet officielt lørdag den 18. juni af kong Christian X – dagen efter at den reelt var åbnet. I løbet af de ti dage den varede, blev den besøgt af alt, hvad der kunne krybe og gå af honoratiores, deriblandt hundredvis af inviterede udlændinge, og op mod en million såkaldt almindelige mennesker. Året efter udgav Landbrugsrådet et digert værk på 518 sider (i næsten A4-format) om begivenheden: Kai Johansen: ”Landbrugsudstillingen paa Bellahøj 1938”.

I forbindelse med udstillingen tog man en lang række initiativer, deraf enkelte af blivende værdi – først og fremmest Friluftsscenen på Bellahøj, et amfiteater med plads til 5.000 tilskuere. Her opførte man hver aften Frederik Nygaards præmierede skuespil om stavnsbåndet ”Ske bonden hans ret” med sangen ”Når Bellas lærke løfter sig med sang” sat i smuk melodi af Johs. Andersen.

Landbrugsudstillingen på Bellahøj i 1938 blev ikke alene betragtet som en megastor begivenhed her i landet, hvilket Kai Johansen dokumenterede på bedste vis i sin bog ved at nævne 11.714 udklip fra danske aviser og blade derom (Landbrugsrådets arkiv). Den blev også udførligt omtalt i en lang række artikler og notitser i udenlandske aviser: 335 britiske, 188 svenske, 95 norske, 80 tyske og 17 hollandske.

Hvis ikke Bellahøj var på Danmarkskortet før, så kom bydelen det for alvor med denne storslåede udstilling. Derfor er Kai Johansens bog ikke kun af national, men også af stor lokalhistorisk værdi – for Brønshøj som Bellahøj er en væsentlig del af.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top