Børne- og ungdomsudvalgets fritidsreform er en uforsvarlig panikløsning
  Af: Jon Mavko Andersen, far til Naja i børnehaven Engle og pædagog i institutionen Kirkebjerg fritidshjem Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev forsvarer Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til fremtidens fritidstilbud i Brønshøj-Husum Avis 27. januar. Faktisk får hun det til at lyde som en reform, der vil løfte kvaliteten i de københavnske fritidsinstitutioner til trods […]

 

Af: Jon Mavko Andersen, far til Naja i børnehaven Engle og pædagog i institutionen Kirkebjerg fritidshjem

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev forsvarer Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til fremtidens fritidstilbud i Brønshøj-Husum Avis 27. januar. Faktisk får hun det til at lyde som en reform, der vil løfte kvaliteten i de københavnske fritidsinstitutioner til trods for, at forældre, pædagoger og forskere er lodret uenige.

Pia Allerslev siger, at kvalitet er” spændene udflugter og aktiviteter efter skole.” Jeg må som fagperson sige, at det rigtigt nok er en del, af et kvalitativt fritidstilbud – men også kun en del. Det vigtigste pædagogiske arbejde er relationsarbejdet. Nærvær, tryghed, genkendelighed og overskuelighed virker befordrerne for at skabe tætte relationer og tilhørsforhold. Det tilbyder mindre institutioner i høj grad. Her er ikke tale om, at et barn har en relation eller to til nogle pædagoger i vrimlen i kæmpeinstitutionen. Nej, her er det normalt, at personalet som helhed opbygger en relation både til barnet og familien. Dette er uvurderligt i forhold til det enkelte barns udvikling og dannelse. Og det må betragtes som en forudsætning for at kunne praktisere inklusion i sin fulde form. Jeg oplever at man i spørgsmålet om kvalitet, ikke tillægger de bløde værdier, altså essensen i pædagogik nogen egentlig værdi, hvilket er stærkt bekymrende.

Pia Allerslev bruger folkeskolereformen som argument for at skulle tilpasse fritidstilbuddene. Og hun siger, at hun ønsker at undgå, at fritidstilbuddene udsultes, og at dygtige pædagoger forlader området. Men Københavns Kommunes politikere har jo selv valgt at tage ressourcer fra fritidsinstitutionerne til skolerne og dermed nedprioritere børnenes fritidsliv. Politikerne kunne i stedet have valgt en model, der bygger på øget samarbejde, partnerskab og tværfaglighed mellem fritidsinstitutionerne og skolerne.Det økonomiske argument handler om økonomisk prioritet og ikke økonomisk nød. Man iværksætter i Børne- og ungdomsudvalget en økonomisk nedprioritering, af børnenes fritidsliv. Så enkelt er det.

Jeg tror, at pædagoger vil forlade området, da mange vil føle, at de voldsomt store rammer er uforsvarlige.

Min bøn til politikerne er at droppe de forhastede pakkeløsninger for vores børn. Lyt til pædagoger, forskere og forældre. Afvent folkeskolereformens implementeringsfase, før I overvejer at igangsætte et så radikalt indgreb.

Folkeskolereformen er fyldt med børnesygdomme. Forskere og kritikere spår, at den muligvis ikke vil overleve. Det vil tage minimum to års tilpasning, udvikling og evaluering før, vi ser den folde sig ud i sin endelige form. Derfor er det ganske enkelt for tidligt at tilpasse det omkringliggende samfunds struktur – herunder fritidsområdet – til den vaklende skolereform.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top