Nu kommer Svanen på farver til børn
Sundhedsskadelige stoffer i hobbyartikler udfordres nu af Svanemærket

Der klattes godt med farverne, når børn derhjemme eller i skoler og daginstitutioner får lov at udfolde deres kreativitet med maling og andre hobbyartikler. Men hvad gemmer sig egentlig bag farverne, og hvordan påvirker de miljøet og vores børns sundhed? Det har ikke været let at gennemskue, så nu kommer Svanemærket på banen og gør det lettere at vælge sundhedsskadelige stoffer fra.

Fandt 50 skadelige stoffer
Det er helt nyt, at kontor- og hobbyprodukter kan mærkes med Svanen. Dansk Miljømærkning lavede kriterier på området sidste år, efter at Miljøstyrelsen i Danmark havde fundet 50 sundhedsskadelige stoffer i maling, tuscher og lim, der blev brugt på skoler og i institutioner. Produkterne var ikke risikomærkede. Det kommer blandt andet bag på lederen af Den Frie Børnehave Lærkehuset i Ebeltoft.
– Jeg troede, at vi kunne være sikre på de farver, vi brugte, og som var godkendt til børn, siger Anne Mette Holm, der er glad for, at det med det nordiske miljømærke Svanen bliver lettere at vælge de hobbyfarver og lignende, der indeholder mindst mulig risiko for børnene.

Svanen garanterer for miljø og sundhed
Svanemærket er en garanti for, at eksempelvis penselmaling ikke indeholder flere sundhedsskadelige eller allergifremkaldende stoffer, end der er i helt almindelig kosmetik. Samtidig er det også en garanti for et produkt af høj kvalitet, der er fremstillet miljømæssigt forsvarligt.
Indtil videre er Svanen kun kommet på én produktserie i kategorien for hobbyartikler. Det er hobbyfarver fra den eneste danske producent på området, Schjerning Farver. Men Miljømærkning Danmark forventer, at flere kommer til.
– Miljømærkning er en frivillig ordning, som producenter kan benytte sig af, hvis de har miljøvenlige produkter og vil bruge miljømærkerne som led i deres branding og markedsføring. Det er vores erfaring, at når én producent begynder at miljømærke, så følger andre efter – især selvfølgelig, hvis konkurrenterne oplever, at de miljømærkede produkter flytter markedsandele, siger Lisbeth Engel Hansen, chef for kriterieudvikling i Miljømærkning Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top