Smukt, festligt og farligt
Brønshøj-Husum Avis ønsker sine læsere og andre samarbejdspartnere et godt nytår

Selvom det går lidt langsomt endnu, er den lyse tid blevet en smule længere. Når vi vågner den 1. januar 2015, er dagen tiltaget med 7 minutter, og dagene bliver længere og længere, frem til vi igen holder Sankt Hans. Grunden til dagenes forskellige længde, samt at vi har forskellige årstider, skyldes at Jorden er i kredsløb om Solen, samt at Jordens omdrejningsakse står ”skævt” i forhold til Jordens bane om Solen.

Fyrværkeri og skader
Krudtet blev opfundet i Kina omkring år 900, men først tusind år senere kom fyrværkeri til almindeligt salg i butikkerne i Danmark. Man må fra i år som privatperson kun bruge fyrværkeri i perioden fra den 27. december til og med 1. januar.
I forbindelse med fejringen af nytåret 2013-14 kom 233 personer til behandling på landets skadestuer, heraf 34 med alvorlige skader. Det er især drenge og unge mænd, der kommer til skade, og de fleste skader forårsages af raketter og batterier. For at forebygge skader fra fyrværkeri er opstillet en række gode råd:
• Brug altid beskyttelsesbriller
Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer i øjet af fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Fire ud af ti øjenskader sker på tilskuere.
• Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere uventet. Hvis fyrværkeri er godkendt har det et SIK-nummer eller et CE-mærke.
• Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
Hver fjerde fyrværkeriskade er håndskade. Fingre eller hele hånden kan blive sprængt sammen med skytset. Hvis man holder tændt fyrværkeri i hånden, kan det nemt blive det sidste man bruger den til.
• Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
Det er også vigtigt, at man ikke læner sig ind over fyrværkeriet når det skal tændes og hold sikkerhedsafstanden når fyrværkeriet er antændt.
• Gå aldrig tilbage til en fuser
Man kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt, og så skal man være på vagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top