Jan Linnebjerg: Pyrus er alle tiders nisse
Jan-Linnebjerg.jpg
Jan Linnebjerg er blevet synonym med nissen Pyrus, og han vidste fra første gang han så manuskriptet, at han skulle spille den rolle.
Ingen TV-jule-kalender er blevet set af så mange som den om nissen Pyrus. For Jan Linnebjerg indeni Pyrus blev rollen både det bedste og det værste i hans karriere

For nylig havde en stor dansk supermarkedskæde fire julekalendere med nissen Pyrus til salg.
De blev solgt hurtigere, end man kunne nå at sige ”halli hallo og liige et øjeblik”.
For selvom den første af TV2s fire udgaver af tv-julekalenderen om den frække nisse i Rigsarkivet er hele tyve år gammel, så er den stadig julekalenderen over alle julekalendere og den mest sete danske tv-julekalender.
Skuespilleren Jan Linnebjerg, som spiller Pyrus, kunne ikke ane dengang i 1994, hvad det ville komme til at betyde for ham som skuespiller og som privatperson. For det blev vildt.
Alle kender Pyrus. Alle. Også på en hverdag nede i hans lokale Netto med en indkøbsvogn.
Også når han siden søgte roller hos instruktører og til castings. For Jan Linnebjerg blev Pyrus, og Pyrus blev Jan Linnebjerg, og selvom det ikke var et problem at få roller på teatret, så blev det et problem at få roller på tv og film.
– Det er svært i Danmark at komme ud af en rolle, som man er blevet så populær og kendt med. Mange instruktører har ikke fantasien til at forestille sig, man kan spille andet end den rolle, siger Jan Linnebjerg.

Lærdom og sange
Julekalenderne om nissen Pyrus blev en kæmpe succes. Hverken nissebanden eller Bamse eller Iselin og Pagten har kunnet slå historien om lærlingen Pyrus i Rigsarkivet i København, som helt uskyldigt er skyld i alle de problemer, nisserne og menneskene Bertramsen og frk. Brahe ude i kontoret bliver bragt i hver december. Ham som bliver forelsket i kloge Kandis og som et år kommer til at udslette julen og give julemanden hukommelsestab. Og som vi alle sammen elsker. Hvad var det, julekalenderne om Pyrus kunne?
– De kunne samle familien, og så havde de noget lærdom, som en god julekalender skal have. Der var mange gode sange, og børnene kunne identificere sig med Pyrus. Det var nok hans uskyldighed, der gjorde ham så populær. Alle kunne lide ham. Men julekalendere er også mode, og de seneste år har de været mere henvendt til teenagere end til familien. I dag skal de handle om kærlighed og være uhyggelige. Jeg synes ikke rigtig, det er en julekalender, siger Jan Linnebjerg.
Selv mindes han kun svagt sine første tv-julekalendere om Magnus Tagmus og Vinterbyøster.
– Og da jeg blev teenager, så jeg nok ikke rigtig julekalender. Det var ikke så smart i Herning, når man lå og kørte rundt på knallert, griner han.

Nisse stand-up
I dag er Jan Linnebjerg 54 år, driver en ni-hullers drive-in golfbane i Ølstykke i Nordsjælland, som han åbnede sammen med skuespillerne Peter Gantzler og Jannik Due, men nu driver selv. Men hvert år i december tager han kasketten omvendt på, maler kinderne og ørerne røde og bliver Pyrus på torve og i storcentre for børn og voksne i hele landet. Der, hvor der nu er jul, som han siger.
– Jeg elsker det. Jeg synes, det er skide skægt. Det er jo næsten nisse-stand-up, siger han.
Da Jan Linnebjerg dengang for præcis tyve år siden blev inviteret til casting på rollen som Pyrus, vidste han, at den rolle var hans.
– Selvfølgelig spiller jeg skuespil, men det er ikke en rolle, jeg tillægger mig. Jeg har det i mig. Allerede da jeg så manuskriptet, vidste jeg, at jeg skulle spille den rolle!
Siden har han fire gange brugt cirka tre måneder i bagende sommervarme på at indspille 24 afsnit af en julekalender i et studie i Høje Tåstrup. Første gang i 1994 med ”Alletiders jul”, året efter ”Alletiders nisse”, i 1997 ”Alletiders jule-mand” og i 2000 ”Pyrus i alletiders eventyr”. Fire gange blev Pyrus genudsendt. I 2004, 2006, 2007 og 2010.
Og hvis Jan Linnebjerg blev spurgt i dag, om han ville gøre det hele om, ville han svare ja.
– Det er også for svært at fortryde, men det har givet rigtig mange gode oplevelser at være Pyrus. Og hvis manuskriptet var godt, og vi kunne samle mange fra det gamle hold, så ville jeg også sige ja til en ny omgang Pyrus, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top