Europæiske børn diskuterede klima i København
I starten af december gav København stafetten som årets European Green Capital videre til Bristol – børn fra Husum Skole var med til at fremlægge deres ideer til en mere børnevenlig klimadebat

For en dag havde den europæiske ungdom indtaget Dansk Industris bygning på Rådhuspladsen. Efter et år som udvalgt European Green Capital gav København titlen videre til næste EU-by – Bristol i England som har værtskabet i 2015.
I den forbindelse havde de københavnske klima-ambassadører, fra 7. klasserne på blandt andre Husum Skole, inviteret til det første klimamøde for børn nogensinde. Sammen med jævnaldrende elever fra Bruxelles, Malmø og Bristol arbejdede de over to dage med hovedtemaet: Hvordan får man engageret børn og unge i udvikling af bæredygtige byer?

Gode idéer fra de unge
Mens førstedagen gik med at debattere og finde frem til fem forskellige forslag til, hvordan de selv synes, man bedst kan inddrage børn i klimadiskussionen – bød den sidste dag på fremlæggelser af resultater. Fem grupper af elever fremlagde hver deres forslag til politikere fra Sverige, Danmark og Belgien samt en repræsentant for EU. Børnene havde rigtige gode bud på, hvordan man kan involvere fremtidens generation i et bæredygtigt miljø. Eksempelvis at ”klimaforandringer bør være en integreret del af uddannelsessystemet”, og ”Alle kan være en rollemodel og tage ansvar”.
– I København er vi meget imponeret over jeres præsentationer, og jeres engagement gør et stort indtryk på mig. Vi politikere tager jer alvorligt og inviterer jer med i den demokratiske proces, hvor det er vigtigt, at I lærer, at jeres gode ideer kan være med til at forandre, sagde børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V).

Lærerigt år
De tre klimaambassadører Emma Brag, Julie Skjoldan og Emilie Thuehøj fra Husum Skole var enige i vigtigheden af, at børn engagerer sig i klimadebatten og bliver hørt af beslutningstagerne.
– Før jeg blev klimaambassadør, tænke jeg ikke så meget over det med klimaet. Nu er jeg mere bevidst om det, og har påvirket resten af min familie i en positiv retning. Og det er også i forhold til de små ting, eksempelvis husker jeg min lillesøster på at slukke for lyset. Jeg tror politikerne lytter til os, også fordi vi har nogle andre ideer og måder at løse tingene på, end de voksne. Som børn har vi også en stemme, fastslår Julie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top