Vi skal være mere høflige
Den tidligere skærmtrold, Bjørn Andersen, som vi husker fra DR, er netop udkommet med bogen ”Høflighed uden Grænser”. Bogen sætter blandt andet fokus på sproget og den måde, vi behandler hinanden på

Journalist og forfatter Bjørn Andersen har boet med sin familie i Husum i mere end 35 år, og er en kendt personlighed i Brønshøj, hvor han jævnligt har blandet sig i den offentlige debat. Man husker f. eks. hans kampagne for at nedsætte fartgrænsen på Husumvej og Islevhusvej. Han er født i 1937 og har oplevet den voldsomme sprogstrid, da du- og De-tilhængerne kæmpede om magten over vores tiltaleformer. Bogen bygger på en universitetsafhandling fra hans hånd, den første og eneste videnskabelige undersøgelse om dette kapitel i den danske kulturhistorie.
Bjørn Andersen ser gerne, at vi vender tilbage til det gamle du-De-system i en modereret form. Danmark er Europas mest uhøflige land, fastslår en hollandsk universitetsundersøgelse, som offentliggøres i bogen Forfatteren peger på en række årsager til uhøfligheden, og først og fremmest på en sammenhæng mellem den ideologi, der engang fik os til at sige du til hinanden allesammen.
– Vi skulle være ”ens og lige” og ”komme hinanden ved”, men bogen påviser, at vi tvært imod er blevet mere ulige, mere voldelige både fysisk og i sproget, og at man ikke længere ser den respekt og medfølelse, som man havde engang, siger Bjørn Andersen

Brønshøjborgere er med
Borgere fra Brønshøj har ydet deres del til Bjørn Andersens afhandling og bog. Forfatteren og hans kone har i mange år været med på Ældre Sagens gymnastikhold i Bellahøj Hallen ved Ida Lange, og deltagerne medvirkede i en af projektets spørgeskema-undersøgelser. Desuden har mange brønshøjborgere gennem samtaler givet et bidrag til bogen, en af dem er fodterapeut Anne Marie Mac Lennan fra Brønshøjvej.
Bogen fortæller om, hvad der skete i sprogstriden, og hvorfor det skete, og historien vil uden tvivl overraske mange. Overgangen til det universelle du var nemlig politisk ideelt begrundet.
-Dem der led mest under omskiftingen var folk på sygehuse og plejehjem, som blev frataget deres identitet og pludselig ikke længere var den respekterede fru Hansen men ”du, Astrid”, fortæller Bjørn Andersen.

Debatskabende
Forfatteren ønsker en saglig debat om vores høflighed og fortæller i populær form om en række høflighedsteorier. Blandt andet ser han nærmere på det ofte oversete men vigtige begreb ansigtstab. Vi sårer tit hinanden uden at lægge mærke til det. Hans idé er, at såvel den enkelte borger som hele samfundet vil være tjent med, at vi gør os klart, hvor meget sproget og tiltaleformerne betyder i vores liv sammen. Sprog er ikke bare sprog. Vi handler med sproget, og med vores sproghandlinger påvirker vi både os selv og de andre.
Sprogets betydning for, hvordan hele samfundslivet fungerer, kan ikke overvurderes, mener Bjørn Andersen. Han giver udtryk for, hvor dybt beklageligt det er at iagttage, at danskerne synes at have mistet respekten og kærligheden til deres sprog. Ligegladheden ses såvel på gadeplan som på de sociale medier og ikke mindst i radio og TV. Man taler grimt, bruger forkerte ord og vendinger, kan ikke den mest fundamentale grammatik. Man taler også mere og mere utydeligt; vores nordiske broderfolk klager over, at de ikke længere forstår det danske japperi og snøvleri og slugen ord. Det er – siger en person i bogen – som om danskerne slet ikke er interesseret i, at man modtager og forstår hvad de siger.
Sproget og den måde, vi behandler hinanden på, hænger uløseligt sammen, og høfligheden betyder mere, end vi normalt går og tror.
Høfligheden kendetegner bl. a. et samfunds sammenhængskraft, livskvalitet og produktionsevne, påvises det. Bogen ser på høfligheden i Norden og Europa, og på høfligheden og tiltaleformerne i det danske kongehus, i folkekirken, forsvaret, Folketinget, politiet og ved domstolene; desuden i trafikken og i medierne. Bogen rummer også underholdende bidrag fra en lang række kendte hvis fortællinger udgør en enestående sproghistorisk dokumentation. Blandt de kendte kan nævnes Lise Nørgaard, Anker Jørgensen, Bertel Haarder, Pia Kjærsgaard, Erik Norman Svendsen, Inge Correll.
Høflighed uden grænser – om du og De og den måde, vi behandler hinanden på.
400 sider og udkommer på forlaget LIVA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top