Lad bladene ligge
Det er den tid på året igen. Blade fra træerne fylder indkørslen og fortovet og dækker græsplænen. Køerne til genbrugspladsen er lange i disse dage, hvor haveejere skal af med blade og efterårets sidste haveaffald

Men faktisk er det uvurderlig guld, der køres på genbrugspladsen. Haveekspert beder haveejere om at tænke sig om inden bilen startes.
Haveredaktør Karna Maj på Danmarks største haveside Havenyt.dk undrer sig over, hvorfor mange haveejere har travlt med at fjerne bladene fra haven og køre dem væk. Vinteren kan være hård mod rødder og jord, og her spiller efterårsbladene en vigtig rolle.
-Bladene fra træerne tjener et formål i naturen. De er ikke kun smukke at se på, de er også gavnlige for hele haven og du ødelægger naturens kredsløb, når du fjerner bladene fra haven. Bladene er føde for regnorme og andre smådyr, og de beskytter jorden mod vinterens kulde og udtørring. Samtidig er en bunke med blade også et rigtig godt overvintringssted for pindsvin og andre nyttedyr, som næste år skal æde skadedyrene, fortæller Karna Maj, som dagligt skriver artikler på Havenyt.dk. Her inspirerer hun danskerne til at dyrke haven økologisk. Siden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi, der bl.a. gennem Havenyt.dk hjælper danskerne med at få økologien ind i dagligdagen.
I stedet for at bruge tid på at samle bladene op og køre dem på genbrugspladsen, anbefaler Karna Maj haveejerne at fordele bladene i køkkenhaven, i rosenbedet, i staudebedet og under stedsegrønne buske, hvor de vil gøre stor gavn. Lægges de f.eks. mellem porrer i køkkenbedet, kan man høste selv i frostvejr.
-Når du beholder bladene i haven, arbejder du med naturen. Haveejere bør lære at betragte bladene i haven som guld. De er et uvurderligt gode. Ved at fjerne bladene, modarbejder du faktisk naturen. Det giver på sigt endnu mere arbejde til haveejeren, hvilket jo formentlig aldrig var hensigten. Efterårsbladene omsættes alligevel i løbet af vinteren af regnorme og andre smådyr, så bladene forsvinder helt af sig selv, samtidig med at du helt naturligt får forbedret din jord. Så det er både godt for din tid og for haven, forklarer Karna, som dog opfordrer til at man ikke lader større bunker af blade ligger på græsset, så der udvikles sneskimmel i løbet af vinteren. Med en løvrive kan du på en tør og blæsende dag let få det visne løv til at lægge sig i bede og under træer og buske i stedet for på plænen.
Det er ikke kun haverne og nyttedyrene, der vil nyde godt af at flere haveejere lader bladene blive liggende. De haveejere, der lader bladene blive i haven, gør også noget rigtigt godt for miljøet.
-Én ting er, at det er spild af kræfter og skidt for haven at fjerne bladene. Det er heller ikke særlig miljøvenligt at putte bladene i plastiksække for at køre dem væk. Ved at udnytte dem i haven, sparer du som haveejer altså både tid og brændstof, påpeger Karna Maj.

1 kommentar om “Lad bladene ligge”

  1. Orlando siger:

    Det finnes altild noe i naturen som f8delegger for oss;) Vi har ve6rt forske5net for snegler, takk og lov! Men jeg sliter med meldugg pe5 blodlf8nn…Ha ei god helg og klem;)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top