Gullaschbaronen i Brønshøj
Verden over mindes man i disse dage 100-året for begyndelsen på 1. verdenskrig, hvis tal 19 14 19 18 er som et telefonnummer til helvede. Danmark holdt sig fri af krigen, som dog kostede op mod 6.000 unge dansksindede mænd livet – en følge af at landet med sit nederlag i krigen 1864 måtte afstå […]

Verden over mindes man i disse dage 100-året for begyndelsen på 1. verdenskrig, hvis tal 19 14 19 18 er som et telefonnummer til helvede. Danmark holdt sig fri af krigen, som dog kostede op mod 6.000 unge dansksindede mænd livet – en følge af at landet med sit nederlag i krigen 1864 måtte afstå Sønderjylland til det stortyske rige.
Derimod levede andre danskere højt på 1. verdenskrig, ikke mindst de såkaldte gullaschbaroner, som skabte store rigdomme på at sælge mad af særdeles ringe kvalitet til de stakkels soldater i skyttegravene – mad bestående af kød fra selvdøde dyr, knuste mursten, bildæk og andet skidt.
En af disse gullaschbaroner var slagtermester Stribolt, som man kan læse om på den udstilling, der for tiden vises i Rytterskolen på Brønshøj Torv. Her strider oplysningerne dog med, hvad man kan google sig til, og som vil fremgå af det følgende.
Slagtermester Stribolt blev så stenrig på sin dåsemad til de stridende soldater sydpå, at han med en statelig bygning kom til at præge det villakvarter, der i 1920’erne skød op på de gamle marker mellem Brønshøjvej og Husumvej. Det skete i 1919 med opførelsen af det store og grå palælignende hus, som vi i dag kender som ”Lilleskolen”. Han fik – efter sigende – oprindeligt opført bygningen i Brønshøj, fordi han gik til bowling på Brønshøj Torv – der har sikkert været tale om Brønshøj Tivoli på Frederikssundsvej 175. Og så syntes han, at hans kone skulle have en villa – endda en delvis kopi af Eremitageslottet! I begyndelsen lå bygningen i ensom majestæt omgivet af marker, men snart fik den selskab af andre huse, som skød op af den muntre muld.
Slagtermester Stribolt forstod at tjene penge på ”billig mad til dyre penge”, men efter krigen gik det galt, som det ofte gør for de smarte nyrige. Han nåede lige at flytte ind i sit ”slot”, så måtte han ud igen. Han havde stiftet så meget gæld i huset, at vekselerer Marius Rasmussen måtte overtage det. Snart boede der et par opfindere i huset – kendte for at have den første bil i Brønshøj. Siden, i årene 1935-66, rummede huset et lærlingehjem for drenge. Og endelig købte en kreds af forældre huset i 1968 og etablerede ”Den lille Skole i København” med adressen Lindholmsvej 18, men med indgang fra Højstrupvej. Siden har der været en pænt søgt privatskole præget af nærvær. Anede disse forældre mon allerede dengang kommende skolereformer!?

3 kommentarer om “Gullaschbaronen i Brønshøj”

 1. Bent Aksel Kofoed siger:

  Hej Kaare Vissing
  Jeg har et par spørgsmål til noget af det, du skriver i ovenstående artikel.

  Citat:” Her strider oplysningerne dog med, hvad man kan google sig til, og som vil fremgå af det følgende.” Hvilke oplysninger er der tale om, i Rytterskolens udstilling? (Udstillingen lukkede den 25.9.2014, så man kan ikke se efter, hvad du henviser til).

  Citat: “Snart boede der et par opfindere i huset – kendte for at have den første bil i Brønshøj”. Hvem var de opfindere og hvilken kilde på GOOGLE har du det fra?

  Jeg spørger dig om disse ting, fordi jeg en del år har interesseret mig for historien om huset på Lindholmsvej 18.

  Venlig hilsen
  Bent Aksel Kofoed

 2. ole katz siger:

  Kære Kaare Vissing
  Ligesom tidligere lærer / leder fra Lilleskolen har jeg som nabo til ejendommen en interesse i lokal-historien. Også jeg er nysgerrig efter at vide mere om, hvilke fejlagtige oplysninger, der har været gjort gældende på Udstillingen på Rytterskolen, som jeg desværre heller ikke jeg fik set.

  Selvom det er et betagende billede, må jeg dog undre mig over følgende oplysning i Kaares artikel ..: ” I begyndelsen lå bygningen i ensom majestæt omgivet af marker, men snart fik den selskab af andre huse, som skød op af den muntre muld.”

  Iflg BBR og tingbogsoplysninger er nabo-huset (vores) bygget i 1914 og dermed af tidligere dato end gullachbaronens domicil. Således må ensomheden være knap så udtalt. Det skal dog medgives, at det jo lyder flot og forførende, selvom det næppe er sandfærdigt.
  Du skal alligevel prises for dit engagement i den lokale historie.

  Venlig hilsen
  Ole Katz
  Lindholmsvej 16

 3. Bent Aksel Kofoed siger:

  Kære Kaare Vissing
  Der er nu gået to måneder – uden at du har svaret/kommenteret Ole Katz og mit indlæg her på siden.
  For det er vel meningen med denne side, at du som offentlig skrivende person, står ved de oplysninger du offentliggør som fakta?
  venlig hilsen
  Bent Aksel Kofoed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top