Bellahøj – mellem renovering, fredning og social uro
Bellahøj-01-34-14.jpg
Foto: Kaj Bonne.
Meget skrives og siges om det ikoniske boligområde på toppen af København. Engang dyrt og attraktivt, men i dag med behov for en særlig indsats på mange områder. Brønshøj-Husum Avis har talt med formanden for den største lokale boligafdeling SAB, John Steen Johansen, om situationen netop nu.   Renovering- og helhedsplan Boligselskaberne, Landsbyggefonden og Københavns […]

Meget skrives og siges om det ikoniske boligområde på toppen af København. Engang dyrt og attraktivt, men i dag med behov for en særlig indsats på mange områder. Brønshøj-Husum Avis har talt med formanden for den største lokale boligafdeling SAB, John Steen Johansen, om situationen netop nu.

 

Renovering- og helhedsplan

Boligselskaberne, Landsbyggefonden og Københavns Kommune står bag planer om en omfattende renovering af højhusene på Bellahøj til omkring 1,5 mia. kr. Efter planen skal renoveringen bl.a. omfatte en udvendig istandsættelse af husene samt en række energibesparende tiltag, og også arealerne omkring højhusene skal indgå i at give hele området et løft. – Den såkaldte helhedsplan omfatter hele Bellahøjbebyggelsen, men vi er fire selvstændige boligforeninger på Bellahøj, der hver skal tage stilling til planerne om renovering på Bellahøj. To af foreningerne har sagt ja til renoveringen, mens foreningerne AKB og SAB, der repræsenterer 60 % af beboerne, kun har sagt ja til at der søges om tilskud hos Landsbyggefonden, fortæller John Steen Johansen fra SAB. – Vi vil senere på et afdelingsmøde tage stilling til, hvorvidt og hvordan vi ønsker at deltage i planerne for renovering, tilføjer han. Landsbyggefonden har sagt ja til at yde det nødvendige lån, men lokalafdelingen for AKB er skeptisk og SAB har sagt nej tak til planerne om en såkaldt klimaskærm, der skulle hænges uden på husene. – Aktuelt skal Landsbyggefonden vurdere om de stadig vil støtte helhedsplanen efter SAB på afdelingsmødet i april stemte nej til klimaskærmen. Hele sagen står lidt i stampe i øjeblikket, siger John Steen Johansen og fortsætter: – Vi har foreslået, at KAB, der administrerer AKB og SAB, laver nogle troværdige beregninger om renoveringsudgifter, energi og varmebesparelser, så beboerne kan se forskellige modeller for vedligehold af husene. Kun på den måde får beboerne mulighed for at tage stilling på et oplyst grundlag. Der må andre forslag på bordet, og det må være mere konkret, tilføjer han..

 

 

Fredning

I foråret 2013 modtog Kulturstyrelse et forslag fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur om fredning af Bellahøjhusene. – En fredning er foreløbig udskudt, og Kulturstyrelsen har indledt et samarbejde om renoveringen med Københavns Kommune og de boligselskaber, som ejer og administrerer Bellahøjhusene, siger John Steen Johansen. – I en evt. kommende renovering vil Kulturstyrelsen derfor skulle fungere som særlig rådgiver i forhold til spørgsmål omkring bevaringen af husenes miljømæssige, kulturhistoriske og arkitektoniske værdier, tilføjer han.

 

 

Social uro

Samtidig med at der i fx Tingbjerg er indført fleksibel udlejning, hvor man skal være i beskæftigelse eller under uddannelse for at springe boligkøen over, udnytter Københavns Kommune sin ret til at anvise boliger på Bellahøj til såkaldt svage familier. Dette betyder, at beboersammensætningen på Bellahøj er ændret væsentlig de senere år. For tiden foregår der forhandlinger mellem boligselskaberne og Københavns Kommune om denne anvisningsaftale.

Bellahøj har gennem en længere periode været præget af forskellige former for kriminalitet, herunder hashsalg, unge der chikaner og skræmmer ældre beboere, hærværk og afpresning. Både politi, kommunale myndigheder og politikere er opmærksomme på problemerne.

 

 

Husene

Højhusene på Bellahøj blev bygget i perioden 1951-56 og bestod dengang af 28 højhuse på mellem 9 og 13 etager med i alt 1.300 lejligheder. Den 1. april 1953 stod det første højhus færdigt, og i 1971 opførtes et ”ekstra skud på stammen” nemlig Kollektivhuset beliggende Bellahøjvej 44, der blev bygget som en kommunal institution for ældre, førtidspensionister, psykisk syge og handicappede.

 

 

Bellahøj Friluftsscene

 

I forbindelsen med projekteringen af Bellahøjhusene fik en af datidens førende danske havearkitekter C. Th. Sørensen til opgave, at stå for anlæggelse af udendørsarealerne. I parken lå der allerede en friluftsscene, og her valgte C. Th. Sørensen, at den skulle vendes 180 grader og opbygges som et klassisk amfiteater med plads til omkring 2.000 mennesker. Scenen har været flittigt brugt i år – men trænger også til en renovering.

 

Lys-på-Bellahøj-01-39-13

Sidste år blev der sat lys på Bellahøj – på flere forskellige måder.
Foto: Kaj Bonne

Sankt-Hans-Bellahøj-07-27-14

Sankt Hans Aften på Bellahøj Friluftsscene.
Foto: Kaj Bonne

1 kommentar om “Bellahøj – mellem renovering, fredning og social uro”

 1. Michael Lolk Larsen siger:

  Bellahøjhusene er klart fredningværdi.
  De første højhuse i Danmark.
  Jeg er opvokset i denne perle af København (nummer 14) fra 1963 til 1974.
  Bellahøj skole, friluftsbadet, friluftscenen, byggelegeplads i skoven, skøjte på søen, udsigt til dyrskueplandse det var en fantastisk tid.
  Bor nu i udlandet, men kører forbi når tid er og mindes den gode tid.
  Og ikke mindst tiden med bandet Crowd In Action – ha ha – skolebal og ungdomsklub – der var gang i den.

  De varmeste hilsener til Bellahøj og pas godt på området.

  Lolk
  3.real 1971

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top