Brønshøj-mors mareridt: Frygter justitsmord mod hendes søn i New York
Birgitte Thomsens søn er fanget på Manhattan med en fodlænke anklaget for at have krænket 13 børn i New York

En familie fra Brønshøj gennemlever i disse dage deres livs værste mareridt. På fredag den 15. august skal den 22-årige Malthe Thomsen endnu en gang for en dommer i New York, hvor han er anklaget for at have krænket 13 børn på en amerikansk skole.
Familien frygter, at dommeren vil give anklageren lov til at fortsætte efterforskningen mod den unge dansker. Dermed kan han se frem til at fortsætte en tilværelse, hvor han de kommende måneder kun må bevæge sig rundt på Manhattan med en fodlænke og overnatte på hoteller, som han ikke har råd til at betale.
-Det er som at være med i en amerikansk film, hvor hovedpersonen bliver fanget i et uigennemskueligt komplot. Vi har mistet al tillid til det amerikanske retssystem, for der er absolut intet, der peger på, at Malthe har gjort noget forkert, siger Birgitte Thomsen, der er mor til Malthe og hastede til New York, da hun søndag den 29. juni ad omveje fik besked om, at hendes søn havde siddet fængslet i tre dage.
Efter en opslidende og traumatisk tid med fængsel og retssag blev Malthe løsladt mod en million-kaution, men på grund af sagen er han blevet smidt ud af sit værelse, og han er nu tvunget til at bo på hoteller og lejelejligheder i et af verdens dyreste boligdistrikter uden mulighed for at tjene penge. Og da politiet kan vente helt frem til den 27. december med at rejse en tiltale mod ham, frygter både han og hans forældre, at Malthe Thomsen skal henslæbe et langt efterår udstyret med fodlænke i den by, som han er begyndt at hade.
Han krydser derfor fingre for, at retsmødet på torsdag den 14. august kan føre noget godt med sig.
-Hver gang vi fortæller min historie, bliver folk rystede over, at det kan lade sig gøre at blive fængslet på baggrund af en enkelt persons udokumenterede påstande. Og derfor håber jeg selvfølgelig også, at dommeren kan se, hvor uholdbare anklagerne er og griber ind over for anklageren. Men de sidste seks uger har lært mig, at jeg ikke skal glæde mig for tidligt, siger Malthe.
-Det er forfærdeligt, at sådan noget her kan ske for ganske almindelige, anstændige mennesker, tilføjer Birgitte Thomsen. Vi lever et fredeligt liv her i Brønshøj og havde aldrig drømt om, at vi skulle blive involveret i sådan noget. Det er et mareridt!
Udover det psykiske pres familien er under, truer sagen også med at lægge deres økonomi i ruiner. Selve kautionen på 1,1 millioner kroner var kun starten på en lang række udgifter, som familien selv skal dække. Der er udgifter til forsvarsadvokaten og til de to privatdetektiver, der er sat på sagen i overensstemmelse med amerikansk retspraksis for at indsamle oplysninger om den kvindelige kollega, der har meldt Malthe til politiet.
Derudover kommer der leveomkostninger, særligt til en bolig som rask væk løber op i 30-40.000 kr. om måneden, fordi han ikke må forlade Manhattan – et af verdens dyreste boligområder. Der skal også betales for en immigrationsadvokat, fordi Malthes visum er udløbet nu, og han risikerer ironisk nok at blive anholdt igen for at opholde sig i landet uden tilladelse. Samtidig har både Birgitte og Malthe deres udgifter herhjemme, der også skal passes.
-Vi er så taknemmelige for alle bidrag og tilkendegivelser, det varmer i en meget svær tid, fastslår Birgitte Thomsen.

Et barskt møde med det amerikanske retssystem
Birgitte Thomsen har boet i over 20 år i Brønshøj, hvor begge hendes sønner er vokset op. Den ældste søn, Malthe Thomsen, fik i februar i år muligheden for at tage sin sidste praktik på pædagoguddannelsen i udlandet. Han havde fået en plads på en international skole i New York, hvor han skulle arbejde med børn i alderen tre til fem år. I starten var alt godt, arbejdet var spændende og New York var en fantastisk by at bo i.
Men i løbet af foråret opdagede han, at en af hans kolleger skabte meget uro ved ofte at gå på kontoret og fortælle usandheder om to andre kolleger. Malthe holdt sig udenfor og koncentrerede sig om sin praktik, men pludselig blev det så hans tur, da den samme pædagog anklagede ham for upassende berøringer af børnene. Ledelsen tog anklagerne så alvorligt, at man overvågede Malthe grundigt i en periode. Denne undersøgelse endte imidlertid med, at Malthe blev pure frikendt, mens den kvindelige pædagog kort efter blev fyret. Alle de øvrige lærere og pædagoger havde støttet danskeren, der aldrig havde været alene med børnene. Malthe fik tilmed en undskyldning af skolens ledelse, der tilbød ham 2000 dollars for at tage med på skolens sommerlejr, hvilket han sagde ja til.

Kollegaens anmeldelse
-Der var ganske vist flere hjemme i Danmark, der opfordrede mig til at tage hjem allerede på det tidspunkt, selv om undersøgelsen frikendte mig. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at sagen ikke skulle være slut, for jeg har virkelig aldrig gjort noget af det, som hun anklagede mig for. Men skolen var meget oprigtig, da de foreslog, at jeg skulle forlænge opholdet, og jeg valgte at blive for at få en god afslutning på min praktik. Det skulle jeg bare aldrig have gjort, siger Malthe Thomsen.
Den tidligere kollega stoppede nemlig ikke her, men valgte at gå til politiet, og fredag morgen den 27. juni startede Malthes mareridt for alvor. Tidligt om morgenen tog politiet ham med til afhøring, hvor Malthe igen og igen skulle forsvare sig mod beskyldninger om upassende berøringer af børn. Politiet supplerede desuden anklagerne med – stik imod sandheden – at fortælle, at Malthes tidligere kollega havde filmet ham og blandt andet havde fanget ham i en situation, hvor han pressede børns hænder mod sit skridt.
-Jeg kunne slet ikke genkende de ting, som hun sagde, og jeg lod desværre være med at bede om en advokat, fordi jeg frygtede, at det ville gøre den uvirkelige situation værre. I stedet underskrev jeg en erklæring om, at jeg havde fået forelagt oplysninger om min opførsel, som jeg ikke vidste noget om, siger Malthe Thomsen.
Erklæringen blev betragtet som en tilståelse af anklagerne, og Malthe blev herefter placeret i en celle på en politistation på Manhattan, uden at det danske udenrigsministerium blev kontaktet.
Hjemme i Brønshøj kendte Malthes familie alt til problemerne med den kvindelige kollega, og Birgitte Thomsen blev meget bekymret, da hendes søn ikke svarede på hendes opringninger og mails fredag, lørdag og søndag. Først søndag aften fik hun besked fra en anden kollega fra skolen om, at Malthe var fængslet.
-Det var frygteligt. Jeg gik helt i sort og blev rigtig bange, fordi ingen kunne hjælpe mig med at få at vide, hvor Malthe sad, siger Birgitte Thomsen.

Truet af andre fanger
Dagen efter sad hun derfor i et fly på vej mod New York med Malthes medmor, Marianne Larsen, og selv om de i mellemtiden havde fundet en dansktalende forsvarer, var det ikke nok til at forhindre, at Malthe blev varetægtsfængslet den følgende torsdag. Næste morgen blev han på forsiden af en amerikansk avis udråbt til at være et sexmonster, og da han to dage senere blev flyttet til det berygtede fængsel på Rikers Island, vidste medfangerne allerede hvem han var.
-Jeg blev truet af de andre fanger og havde derfor ikke andet valg end at lade mig isolationsfængsle frivilligt. Jeg var rædselsslagen og frygtede virkelig at blive gennembanket, eller det der var værre siger Malthe Thomsen.
Han nåede at sidde på Rikers Island i fire dage, før han blev løsladt mod en kaution på 1,1 mio. kr., som forældrene i huj og hast lånte hos familie og venner. Siden den 9. juli har han derfor været indsat i et helt andet fængsel: han er nu udstyret med en elektronisk fodlænke, som ikke tillader ham at forlade Manhattan.

Malthe blev lokket til falsk tilståelse
Danskfødte Jane Fisher-Byrialsen er forsvarer for Malthe Thomsen i New York og kender det amerikanske retssystem godt og grundigt. Ifølge hende har amerikansk politi brugt den såkaldte Reid-afhøringsmetode, da man afhørte Malthe Thomsen. Metoden er forbudt i mange lande, fordi den kan få mistænkte til at aflægge falske tilståelser.
-I mordsager siger politiet for eksempel til en anklaget, at de har et skydevåben med hans fingeraftryk. I Malthes sag fortalte betjenten, at hun havde set beviser på en video, men det var løgn. Videoen eksisterer ikke. En anden teknik er at underdrive alvoren og sige, at man jo altid kan komme i behandling. Ifølge psykologer ender den mistænkte med enten at tro på løgnen eller at skrive under på hvad som helst bare for at komme væk fra den stærkt ubehagelige situation og bringe afhøringen til afslutning, siger Jane Fischer-Byrialsen.
For en måned siden vandt hun selv en stor sag, da hun skaffede en millionerstatning til en af fem sorte Harlem-drenge, der var uskyldigt dømt for en voldtægt af en kvindelig jogger i Central Park i New York. Her havde Reid-metoden også været brugt.
Men før det kan komme til en eventuel erstatning, skal Malthe Thomsen renses for de uhyrlige anklager i det Jane Fischer-Byrialsen beskriver som en ’heksejagt’. Næste skridt bliver retsmødet den 15. august, hvor en dommer skal tage stilling til, om anklageren har beviser nok til at rejse tiltale mod Malthe.

2 kommentarer om “Brønshøj-mors mareridt: Frygter justitsmord mod hendes søn i New York”

 1. Susanne Ahlmann siger:

  Vær med til at støtte vores unge ven, Malthe Thomsen, og hans familie, som uforskyldt er havnet i en forfærdelig, ulykkelig situation.

  Der er en offentlig indsamling. Ansvarlige er Bitte Svaneborg, Vanløse og Susanne Ahlmann, Vanløse

  Økonomisk støtte til Malthe Thomsen kan indbetales til følgende:
  Jyske Bank konto: Reg.nr. 5016 kontonummer 0001269381
  Mobilepay: tlf 61860438 eller tlf 27149036
  Swipp: tlf 61381884

  Se og del også Facebooksiden: “Støt den fængslede pædagogstuderende i New York”.

  Med venlig hilsen og tusind tak for alle bidrag og opmuntrende ord til Malthe og hans familie.

 2. Tina Strandet Lund siger:

  Vi har allerede sendt bidrag og gør det meget gerne igen!

  Det er virkelig frygteligt for familien, og en helt igennem absurd sag, der stiller det amerikanske retssystem i et meget dårligt lys.
  Malthe skal renses helt, og så skal han hjem til Danmark – og det skal gå hurtigt.

  Håber, at mange vil støtte dem indtil da – husk, mange bække små…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top