Anderledes bi-beskæftigelse
Bier-04-27-14.jpg
3. Her ses en fyldt bitavle, hvor bierne har haft travlt med at fylde på. Ved siden af en bitavle, som den ser ud inden. Foto: Kaj Bonne.
Torben Midtgaard tog på biskole og fik bier i villahaven

”Ny slynget honning, 35 kroner”. Skiltet står foran villaen på Svenstrupvej 14 i Brønshøj. På det lille træbord står der flere glas med honning – i bedste sommerlandsstil. I køkkenet er der fuld gang i madlavning – helt fra bunden og i baghaven er der både højbede, optakt til hønsehus og bistader.

”Det var en af mine venner, der en dag snakkede om at holde bier. Det syntes jeg lød sjovt. Han gjorde aldrig noget ved det, men jeg kunne ikke lade være,” fortæller Torben Midtgaard, der tog på biskole på Landbohøjskolen. Her lærte han om teori og praksis før han tog i praktik på en bigård. Mavefornemmelse holdt stik og lysten blev kun større. Efterfølgende købte Torben Midtgaard sin egen bifamilie – en dronning og et kuld bier – og så gik det løs hjemme i haven. Det er nu fire år siden.

”Jeg har fået et helt anderledes forhold til bier. Sådan er vel med de fleste dyr, som man har, når de også fungerer som nyttedyr for en,” fortæller Torben Midtgaard.

Bistaden står i baghaven. Her myldrer bierne ud og ind af kasserne, og Torben fortæller om bi-motorvejen. Bierne flyver nemlig altid ud og ind af haven af den samme vej. De begiver sig ud i området i en omkreds på 4 km. Ved siden af bistaden har Torben Midtgaard både røgpuster, børster og bidragt klar. Bierne skal tilses og passes, og det bruger han omkring en time på om ugen.

”Der er selvfølgelig flere bier i et villaområde, hvor folk holder bier. Men de gør jo ikke noget, modsat hvepse. Faktisk er der flere naboer, der melder om endnu bedre æbletræer, efter der er kommet bier i området. Bierne er jo gode for bestøvningen,” forklarer Torben Midtgaard.

Han høster omkring 30- 40 kg honning om året, og det familien ikke spiser selv, bliver solgt i butikker, som skurdørsalg eller bliver givet væk som gave.

Torben Midtgaard og Marie Hertz er temmelig enige – det er godt at have bier i byen.

 

Bier-02-27-14
Torben Midtgaard sætter en bitavle med honning tilbage i bistadet. For at undgå stik, hopper han i bidragten.
Foto: Kaj Bonne.

Bier-03-27-14
Her ses en fyldt bitavle, hvor bierne har haft travlt med at fylde på. Ved siden af en bitavle, som den ser ud inden.
Foto: Kaj Bonne.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top