Tanker og refleksion
Husum-Skole-01-20-14.jpg
Cannie Krejlunds første essay blev en succes i 7B på Husum Skole. Her sidder hun på bordet sammen med klassen. Det er Hedda Gravesen, der har undervist eleverne i essayskrivning. Foto: Kaj Bonne.
Cannie imponerede dansklærer med sit essay

Da 7. B på Husum Skole skulle lære at skrive essays fik Cannie Krejlund overraskende ros af sin lærer, da hun afleverede sit bud.
”Det er svært at skrive et essay, og det er første gang klassen prøver det. Cannie afleverede et rigtig flot bud, hvor hun både sprogligt og udtryksmæssigt ligger over det niveau, man kan forvente af en 7. klasses elev,” fortalte Hedda Gravesen, dansklærer på Husum Skole. Hun synes der er for lidt fokus på de gode ting i Folkeskolen.
”Jeg møder rigtig mange elever, der går på med krum hals. De arbejder hårdt og er virkelig dygtige. Derfor undrer det mig, at der altid er negativt fokus på Folke­sko­len,” fortalte Hedda Gravesen.
Klassen havde arbejdet med en roman ”2 kroner og 25 ører” af Louis Jensen. En roman, der handler om en dreng, der træffer et vanskeligt valg. Som afslutning på emnet skulle eleverne udarbejde et essay, hvor temaet også handlede om et vanskeligt valg: ”Må man stjæle, hvis man redder et andet menneskes liv?”
”Et essay er en svær genre, der handler om at anskue en problematik personligt. Man skal kigge på problemstillingen fra flere forskellige vinkler og debatterer og diskuterer med sig selv. Der er ikke en sandhed eller et rigtigt svar,” fortalte Hedda Gravesen, der gjorde det klart, at der var flere elever, der havde afleveret virkelig gode essays.

 

Cannie Krejlunds essay (i forkortet udgave)
Liv versus lov

Da jeg var lille, læste min mor eventyret Den lille pige med svovlstikkerne op for mig. Pigen dør af kulde, men tænk hvis der havde været en, der havde været modig nok til at stjæle et varmt tæppe til hende, så kunne hun havde overlevet.
Men man må ikke stjæle. Det står i loven, og det har jeg fået at vide, siden jeg var lille. Nu er jeg bare ikke helt lille mere, og det har fået mig til at tænke: Må man stjæle, hvis man redder et andet menneskes liv?
Jeg har aldrig stjålet noget. Det er forkert, så tanken har ikke engang strejfet mig, men hvis jeg kunne redde et andet menneskes liv ved at stjæle, ville jeg overhovedet ikke tøve. I den situation ville det være umenneskeligt at ignorere, at jeg kunne redde menneskets liv, selvom det betød, at jeg skulle stjæle. Jeg ville bryde loven, men ville det ikke være det rigtige at gøre?
Skyldfølelse. Jeg ville få gigantisk skyldfølelse, hvis jeg stjal, men det er intet sammenlignet med at have en andens liv på samvittigheden. Tænk at sidde 10 år efter og tænke: Jeg kunne havde reddet den piges liv, hvis jeg havde stjålet! Det tror jeg, at de færreste mennesker ville kunne klare.
Egentlig burde det her dilemma slet ikke eksistere, for der findes fine mænd i jakkesæt, der kan påpege, at der står i loven, at man ikke må stjæle. Dog tror jeg, at selv jakkesætmændene ville stjæle, hvis de stod ansigt til ansigt med en døende. Jeg opfordrer på ingen måde nogle til at stjæle, for det er forkert, men du kommer jo næppe i fængsel på livstid for at stjæle et tæppe.
Der står i Loven, Biblen og Koranen at man ikke må stjæle, men vi er mennesker. Er det ikke umenneskeligt at lade en anden person dø, fordi det er forkert at stjæle? Menneskeliv må vel have højeste prioritet.
Om det er rigtigt eller forkert at stjæle for at redde et andet menneskes liv kan diskuteres. Vi har Loven på den ene side og livet på den anden. Hvad gør man så?
Jeg ved det ikke, men jeg ved, at hvis det var mig, der en kold vinteraften så en lille pige, der var lige ved at dø af kulde, ville jeg ikke tøve med at stjæle et varmt tæppe for at redde hendes liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top